Mainostajamme

Raymarine ja Jeppesen ovat aloittaneet jälleen yhteistyön vuosien jälkeen. Viimeisin Raymarine karttaplotteri joka kävi ja kukkui C-MAP kartoilla oli Pathfinder sarja ja siitä on jo useita vuosia ja uusia malleja aikaa. Nyt tilanne muuttuu kun Raymarine on ottanut C-MAPin jälleen kumppanikseen.

Raymarine C-MAP 4D
Kumpi on kumpi, Navioncsi ja C-MAP vierekkäin e165 näytöllä

Jeppesen paljasti uuden laitekumppaninsa marraskuisilla venetarvikkeiden METS messuilla Amsterdamissa. Suurta haloota ei tästä kumppanuudesta ole markkinoilla näkynyt, ja ihmettelen kyllä miksi. Muutos on loistava uutinen Jeppesenille, ja hyvä uutinen Raymarinelle. Silti molemmat ovat olleet yllättävän hiljaa tästä tulevasta muutoksesta,

Karttamuutos tulee markkinoille alkuvuodesta Raymarinen softapäivityksellä. Se tulee sopimaan uusiin Lighthouse II käyttiksen koneisiin, eli a-, c-, e- ja gS sarjan laitteille.Raymarine Dragonfly laitteissa oleva LightHouse II käyttis voi käyttää vain osaa uuden kartan ominaisuuksista. Tarkempi ajankohta selvinnee helmikuun Venemessuihin mennessä.

Uutinen on varmasti herkkua niille Raymarine käyttäjille jotka ovat kokeneet kärsimystä viime vuotisen Alandian Navionics höykytyksen jälkeen. Nyt heillä on valinnanvaraa, ja karttakortti voidaan vaihtaa Jeppesenin C-MAP 4D karttaan. Raymarinet nimittäin käyvät vain tällä uusimmalla karttaformaatilla jota on saatavana kahdella eri sisällöllä, vektorikartalla tai vektori/rasteri-yhdistelmällä.

Raymarine C-MAP 4DC-MAP 4D kartta on hyvä, siitä ei ole kahta sanaakaan, mutta onko Raymarine saanut softansa sellaiseen iskuun että C-MAP toimii riittävän hyvin? Nimittäin kun C-MAP tuli markkinoille C-MAP MAX-N karttansa kanssa joka kävi Navicon laitteisiin, ei Simrad/B&G/Lowrance softa ollut läheskään valmis kartalle. Kartta oli hieman takkuinen eikä kaikki ominaisuudet olleet vielä käytössä. Onkin mielenkiintoista nähdä onko tulevlle keudelle saatu tähän selkeitä muutoksia, ja onko Raymarine pystynyt ottamaan tästä opikseen ja tuo kunnollisen softan ulos heti alkuunsa.

C-MAP 4D karttakorttien hinnat ovat suurinpiirtein samanlaiset kuin Navioncsilla kun ottaa huomioon alueen ja sisällön. Toistaiseksi saatavilla olevan tiedon mukaan Raymarine tulee käyttämään C-MAP 4D MAX+ karttoja, jotka vastaavat aikaisemmin myynnissä olleita C-MAP Max4D Full Content karttoja. Niiden sisältönä on siten normaali MAX vektorikartta, rasterikartta, 3D näkymät, satelliittikuvat ja Autorouting reititys.

Wide kokoiset alueet (Sisävedet tai Itämeri/Pohjanmeri) maksavat 369€, pienemmät Local kokoiset alueet 245€ edellä mainitulla sisällöllä. Toistaiseksi tiedossa ei ole palkällä MAX vektorikartalla olevia karttoja, jotka olisivat tietysti hieman edullisempia. Huhujen mukaan jotain muutoksia aluejakoihin tai sisältöihin olisi silti vielä tulossa kevään aikana.

Uudesta Raymarine C-MAP softasta saadaan varmasti lisätietoja piakkoin, ja sitten vaan testaamaan uutta karttakorttia!

Mitä mieltä olet muutoksesta? Aiotko vaihtaa Navionicsista C-MAPiin?