Mainostajamme

Kirjoitin joskus aikoinaan ohjeen veneilykiikarin valinnasta, ja ajattelin nyt lisätä jutun myös blogiin. Merikiikarin valinta on kuitenkin omalla tavallaan tärkeä prosessi, ja kiikarien omituiset merkinnät eivät aina aukea ihan kaikille. Mikä sitten on paras veneilykiikari, onkin vaikeampi kysymys noin kokonaisuutena.

Paras veneilykiikari - Fujinon 7x50 FMTRCEnsimmäisiä kunnollisia veneilykiikareita ostavalle kiikarien tekniset ominaisuudet saattavat olla häkellyttäviä, ja oikean kiikarin löytäminen voi olla vaikeaa. Pitäisi tietää suurennoksesta, linssin halkaisijasta, valovoimasta ja kaikkea muuta, mutta hallitsemalla muutaman perusasian, pääsee kiikarin valinnassa huomattavasti helpommalla.

Kiikarin suurennuskerroin

Ensimmäinen asia on kiikarin suurennos. Ensimmäinen luku joka löytyy kaikista kiikarimalleista esim. 7×50 kertoo kiikarin suurennoksen olevan seitsenkertainen. Veneilyssä on yleisesti todettu että 7x suurennos on suurin käyttökelpoinen suurennos liikkuvassa veneessä. Suuremmat kuin 7x suurennokset vaativat veneilyolosuhteissa kuvanvakaimen käyttöä. Fujinon on kehittänyt siksi TechnoStabi malliston josta löytyy 12- ja 14 kertaisella suurennokselle ja elektronisella kuvanvakaimella varustetut mallit. Markkinoilla on lisäksi gyrolla vakautettuja yksi- ja kaksilinssisiä malleja joiden hintalaput ovat vähintään kaksinkertaiset elektronisiin vakaimiin verrattuna.

[box type=”note” style=”rounded” border=”full”]Seitsemänkertainen suurennos on veneilykäytössä järkevin ilman kuvanvakainta. Kuva ei liiemmin tärise ja merkeistä saa selvää.[/box]

Kiikarin valovoima

KiikaritKun suurennos veneilykiikarissa on 7x, seuraava tärkeä asia on linssin koko, joka on yleensä se toinen luku kiikarin mallissa. Esimerkiksi kiikareissa oleva merkintä 7×50 tarkoittaa etummaisen linssin halkaisijan olevan 50mm. Linssin halkaisijan koko määrittelee sen, miten paljon valoa kiikarin sisään pääsee. Yhdistelmä 7×50 on yleisin veneissä käytetty kiikarin koko sen yleisen käytettävyyden takia.

Paras veneilykiikari - field of viewKun etummaista linssiä pienennetään, esimerkiksi 7×28 (jossa suurennos on 7x ja linssin halkaisija on 28mm), tulee kiikarin sisään vähemmän valoa ja kiikarin hämäränäkökyky on huomattavasti heikompi kuin suuremmalla linssillä (esim 7×50) varustetulla kiikarilla. Linssin koko tietysti vaikuttaa kiikarin kokoon, joten 7×28 kiikari on paljon pienempi ja kevyempi kuin 7×50. Silti hyvälaatuisella 7×28 kiikarilla saadaan jopa kirkkaampi ja tarkempi kuva kuin halvalla 7×50 kiikarilla.

Useimmissa 7×50 kiikareissa on 7° näkökenttä (Field of View) jolla tarkoitetaan kulmaa joka näkyy kiikarista. Yleensä 7° kulma on riittävä veneilykäyttöön.

[box type=”note” style=”rounded” border=”full”]50mm linssi riittää veneilykäytössä kirkkaalla ja hämärällä ilmalla. Pienemmällä linssillä varustettu kiikari ei toimi kunnolla iltahämärässä.[/box]

Kiikarin vesitiiveys

Veneilykäyttöön tarkoitetut kiikarit on myös yleensä hyvä olla vesitiiviitä tai vähintään roisketiiviitä. Kun kiikari on typpitäytteinen (nitrogen filled), tarkoittaa se sitä, että se on vesitiivis ja soveltuu siten hyvin veneilyyn. Pelkkä kumimainen pinnoite ei takaa kiikarin vesitiiveyttä vaan sillä saavutetaan parempi pito ja iskunkestävyys. Vaikka ajattelisitkin että kiikarisi ei koskaan kastu tai joudu märkiin käsiin, kerää kiikari kuitenkin kosteutta vuosien aikana veneessä ja merellisissä olosuhteissa. Kun kosteus pääsee kiikarin sisään ja linssien pinnoille, menettää kiikari valovoimaa ja terävyyttä.

Paras veneilykiikari - kaulanauhaOsa kiikareista on myös kelluvia tai ne sisältävät keltaisen kelluttavan kaulanauhan. Kaulanauha ei yleensä kelluta painavaa kiikaria, mutta se helpottaa kiikarin löytämistä ja nostamista vedestä. Kelluvuutta voi parantaa avaimenperämallisilla automaattisesti täyttyvillä kellukkeilla, varsinkin kalliimmissa kiikareissa.

[box type=”alert” style=”rounded” border=”full”]Veneilykäyttöön tulisi aina hankkia typpitäytteinen kiikari![/box]

Kiikarin tarkennus

Useimmissa vesitiiviissä kiikareissa on silmäkohtainen tarkkuuden säätö. 7×50 kiikarissa on yleensä hyvä syväterävyys (Depth of field), 20 metristä äärettömään kun käytetään -1 säätöä okulaarissa. Tällä asetuksella suurin osa ihmisistä pystyy katsomaan pitkälle tarkasti riippumatta oman silmän tarkkuudesta. Silmäkohtaisella tarkennuksella ja kiinteällä fokuksella varustetut kiikarit ovat myös pidempi-ikäisiä koska niissä on vähemmän liikkuvia osia.

Paras veneilykiikari - silmäosan pituusJuuri 7×50 kiikarin hyvän syväterävyyden vuoksi kiikari soveltuu hyvin useimmille käyttäjille. Jos käytät silmälaseja, voi olla helpompaa katsoa kiikaria lasit päässä kuin ilman laseja. Kiikareissa on usein pehmeät suojakumit okulaarien reunalla silmälasien käyttäjiä varten. Nämä kumisuojat tulee kääntää pois jos kiikaria käytetään silmälasien kanssa. Tällöin kiikarilla saadaan sama näkökenttä kuin ilman silmälaseja. Esimerkiksi Fujinon 7×50 FMTR kiikari soveltuu erinomaisesti silmälasien käyttäjille koska siinä on erittäin suuri okulaarin silmäosa, 23mm katseluetäisyys (Eye relief) ja flat field rakenne.

Kun olet päätynyt hankkimaan hyvälaatuisen veneilykiikarin, tarkistele kiikarien terävyyttä, kirkkautta ja käyttömukavuutta. Yleensä kiikareissa raha korreloi laatua, eli mitä kalliimmat kiikarit, sitä parempi optiikka, linssirakenne, prismat ja runko.

[box type=”note” style=”rounded” border=”full”]Mikäli käytät silmälaseja, kokeile kiikareita laseilla ja ilman.[/box]

Kiikarien laatu

Nykyään monet veneilykiikarit valmistetaan massatuotantona Kiinassa jossa hintataso on edullinen. Tämän vuoksi saattaa joskus tuntua hurjalta maksaa huomattavasti enemmän samankaltaisesta tuotteesta. Kuitenkin laadukkaat kiikarit valmistetaan paremmista materiaaleista, linssit ja linssin pinnoitteet ovat laadukkaampia ja runko on muovin sijaan useimmiten alumiinia tai vastaavaa. Käytännössä hintaerolla saat mitä todennäköisimmin parempilaatuisen ja tarkemman kuvan, sekä kestävämmän rungon.

Kannattaa myös varoa pitkiä takuuaikoja ja edullista hintaa. Varsinkin edullisissa merkeissä voi olla vaikea todistaa että vika on takuunalainen eikä johdu huolimattomasta käytöstä. Suurin vika kiikareissa on kolauksesta johtuva prismojen liikkuminen joka aiheuttaa kaksoisnäön tai silmän rasituksen. Tämä vika ei aiheudu itsekseen vaan vaatii aina jonkinasteisen kolauksen. Mitä halvempi kiikari, sitä herkempi se on kolauksien aiheuttamille vioille.

Yksi tärkeä veneilykiikarin ominaisuus on linssien pinnoite. Mitä parempi pinnoite linsseissä on, sitä enemmän valoa pääsee etummaiselta linssiltä silmälle. Ja mitä enemmän valoa pääsee linssiltä silmälle, sitä parempi on kiikarin valovoima hämärissä olosuhteissa. Laadukkaassa kiikarissa tämä tarkoittaa noin 95% velon läpäisyä, hyvätasoisissa noin 70-80%. Esimerkiksi Fujinon FMT sarjan kiikareita on sanottu maailman kirkkaimmiksi kiikareiksi.

Veneilijät ovat entistä enemmän hankkineet kompassilla varustettuja kiikareita, koska kiikarin sisään rakennettu kompassi toimii myös suuntimakompassina. Nykyaikaisissa kiikareissa käytetään hyvätasoisia kompasseja ja niiden tarkkuus on +/- 1°. Useimmat veneilykäyttöön suunnitellut kiikarit ovat saatavissa sekä kompassilla että ilman.

[box type=”info” style=”rounded”]Kiikarihankinnan perussääntö, halvalla ei saa hyvää[/box]

Mikä sitten on paras veneilykiikari?

Kun ostaa ensimmäisellä kerralla laadukkaan veneilyyn tarkoitetun ja suunnitellun kiikarin, voi olla huomattavasti huolettomampi vesillä. Kiikari on tarkoitettu kestämään niitä olosuhteita joihin veneilyssä joudutaan. Edullisella ja huonolla kiikarilla saa toki mielenrauhaa, laadukkaalla kiikarilla saa sen lisäksi toimivan optiikan. Omia henkilökohtaisia suosikkejani ovat Fujinon, Steiner ja Zeiss, mutta oman suosikkisi löydät vain kun kokeilet eri merkkejä omilla silmilläsi. Paras veneilykiikari on se jossa hinta ja laatu kohtaavat ostajan näkemyksen.

Tämä juttu on alunperin julkaistu John Nurminen Marinen verkkosivuilla .

1 KOMMENTTI

  1. Oma kokemukseni on, että kuvanvakaimen merkitys ylittää muut vaatimukset. Seuraavaksi tärkeintä on kuva-alueen laajuus ja se, miten vaivattomasti kiikarilla “alkaa nähdä” kun sen nostaa silmilleen. Huonoa kiikaria on tarkoin sovitettava silmiin nähden jotta näkisi.

    Merikiikarin käyttö on nopeasti tehdä havaintoja – ei niinkään yksityiskohtaista tarkkailua. Siinä on suuri ero moneen muuhun kiikarointiin verrattuna.

Comments are closed.