Mainostajamme

Yacht Devices on vielä toistaiseksi pieni ja kohtalaisen tuntematon valmistaja joka on erikoistunut NMEA2000 verkon pienantureihin ja adaptereihin. Yacht Devices on tehnyt jo muutamia käteviä NMEA2000 verkon tarvikkeita, ja tälle keväälle valmistaja toi markkinoille pari mielenkiintoista uutuutta kuten Yacht Devices YDNU-02 NMEA2000 USB adapterin.

Yacht Devices YDNU-02 NMEA2000 USB adapteri

Yacht Devices YDNU-02NMYacht Devices YDNU-02 NMEA2000 USB adapteri on pienikokoinen ja kätevä muunnin joka tarjoaa helpon rajapinnan NMEA2000 verkon ja tietokoneen välille. YDNU-02 on yhteensopiva Windows, Mac ja Linux käyttöjärjestelmiin ja se toimitetaan joko standardilla NMEA2000 Micro-C tai Raymarine Seatalkng liittimellä. NMEA2000 verkon tiedoista adapterin läpi kulkee mm. aluksen kurssi, nopeus, sijainti, tuulitiedot, syvyys, AIS tiedot ja muita navigoinnin kannalta tärkeitä viestejä.

Yacht Devices YDNU-02 Linux-Open-CPNYacht Devices YDNU-02 on kaksisuuntainen, joten se välittää tietoja sekä verkosta tietokoneelle, että toisinpäin. Käytännön esimerkkinä adapteri voisi vaikkapa lähettää AIS tiedot tietokoneeseen kytketyltä AIS vastaanottimelta plotterille, tai lähettää navigointiohjelman reittipistetiedot NMEA2000 verkkoon autopilotin käyttöön. Adapteri osaa myös kääntää tietokoneeseen mahdollisesti liitetyt NMEA0183 lausekkeet NMEA2000 muotoon ja lähettää ne edelleen verkon laitteille.

Yacht Devices YDNU-02 voidaan konfiguroida toimimaan neljässä eri moodissa.

  • NMEA0183 tilassa laite kääntää NMEA2000 verkon lausekkeet NMEA0183 muotoon, ja takaisinpäin. Tämä on tarpeellista mikäli tietokoneen navigointiohjelma ei osaa hyödyntää NMEA2000 verkon lausekkeita.
  • N2K tilassa laite toimittaa kaikki NMEA2000 verkon lausekkeet sellaisenaan tietokoneelle ja takaisinpäin.
  • RAW tilassa laite lähettää kaikki NMEA2000 verkon viestit tietokoneelle tekstimuodossa. Tätä toimintotilaa voi hyödyntää esimerkiksi NMEA2000 verkon vianetsinnässä.
  • AUTO tilassa laite analysoi itse mikä edellä mainituista tiloista on paras kussakin käyttökohteessa.

Yacht Devices YDNU-02Liitäntä tietokoneeseen tapahtuu USB liitännän kautta ja adapteri tukee USB 1.1 ja uudempia protokollia. Ohjelmistotasolla laite toimii virtuaalisena sarjaporttina. Mac, Linux ja Windows 10 ympäristöissä tällaiset laitteet eivät tarvitse erillistä ajuria, mutta vanhemmilla Windows käyttöjärjestelmillä tarvitaan erillinen ajuri (lataa tästä).

Yacht Devices YDNU-02 on saatavissa kahdella eri USB liitännällä. Ylläolevassa kuvassa vasemmalla oleva YDNU-02NF toimitetaan IP67 suojatulla USB Type A naaras 25mm paneeliliittimellä joka voidaan asentaa vaikka konsoliin helppoa liitäntää varten. Ylläolevan kuva oikeanpuoleinen malli YDNU-02NM on suoraan tietokoneeseen liitettävä malli USB Type A uros liittimellä. Virrankulutus NMEA2000 verkosta on vain 13mA kaapelin pituus 45cm. Adapterin galvaaninen eristys saa virtansa NMEA2000 verkosta, mutta itse adapteri saa virtansa USB liitännästä.

Hinnat ja saatavuus

Yacht Devices YDNU-02NM ja YDNU-02NF maksavat 189€ (sis 24% ALV), ja niitä on saatavissa mm. John Nurminen Marinelta.

Muut Yacht Devices tuotteet

Yacht Devices tuotteetYacht Devices on valmistanut muitakin erittäin mielenkiintoisia tuotteita, kuten NMEA2000 sertifioidut YDTC-13 lämpötila-anturi sekä YDHS-01 kosteusanturi. Nämä kaksi anturia tarjoavat mielenkiintoisia käyttökohteita ja ovat aika kohtuuhintaisia tuotteita.

Yacht Devices YDTD-20 on taas erittäin pienikokoinen ja kätevä NMEA2000 verkon tekstinäyttö joka toistaa joukon NMEA2000 verkon tärkeimpiä lausekkeita. Näyttö sopii kokonsa puolesta vaikkapa omistajan hyttiin, tai naviskaan, mutta ruorille datanäytöksi tästä pikkunäytöstä ei välttämättä ole.

Lokitietojen tallentajille tarjolla on YDVR-03 lokitallennin, joka tallentaa MicroSD kortille kaikki NMEA2000 verkon tapahtumat joita voi tarkastella jälkikäteen haluamassaan muodossa. Voyage Recorderin mukana toimitetaan konversio-ohjelma jonka avulla lokitallenteen voi muokata haluamaansa muotoon ohjelmasta riippuen.