Vuoden Meripelastaja palkinto tuli hienolla toiminnalla

Vuoden Meripelastaja 2016 palkinto on myönnetty MikroLog II miehistölle hienosta toiminnasta vaarallisen tilanteen hallinnassa.

583

Vuoden Meripelastaja palkinto on myönnetty pelastusvene Mikrolog II:n kerrassaan pätevälle miehistölle. Veneen miehistö nimittäin pysäytti karanneen RIB veneen vilkkaan veneväylän keskeltä Helsingin edustalla kekseliäästi ja turvallisesti.

Mikrolog II miehistö sai hälytyksen 15. toukokuuta kesken tulokkaiden koulutuksen. Aluksen kokenut miehistö lähti selvittämään vaaralliselta kuulostanutta tilannetta kyydissään kaksi kokemattomampaa meripelastajaa. Tiedossa oli vain että mies on meressä, ja että vene pyörii ympyrää.

RIB veneen kuljettaja oli menossa Suomenlinnaan ja tippunut veneensä kyydistä kovan sivuaallon vaikutuksesta. Vene jäi pyörimään miehen ympärille estäen miehen uimisen pois tilanteesta. Paikalle sattunut vesibussi hälytti avun paikalle, ja sai poimittua miehen kyytiin.

Paikalle saapunut Espoon Meripelastajien Mikrolog II miehistöineen joutui tuumailemaan hetken miten liikkuva vene saataisiin pysäytettyä. Veneeseen ei pystynyt hyppäämään liikkeessä, eikä RIB veneissä ole mitään knaapin tapaisia joihin olisi voinut kiinnittää köyden. Aikansa pohdittuaan meripelastajat tekivät köyteen lenkin, ja lassosivat RIB veneen kaasukahvan ja saivat veneen vauhdin pysähtymään. Veneessä oli moottorin tappokytkin, mutta sitä ei kuljettaja ollut käyttänyt.

Ruorimies onnittelee kerrassaan pätevää Mikrolog II miehistöä, ja kehottaa kaikkia lukijoita liittymään Trossin jäseniksi jotta vapaaehtoiset meripelastajat voivat olla paikalla kun tilanne sattuu omalle kohdalle.

Palkittuun miehistöön kuuluivat Markku Tamminen (päällikkö), Ritva Heikkinen, Joonas Hämäläinen ja Pasi Raatikainen.

Vuoden Meripelastaja 2016

Mikrolog III:n miehistö palkitaan 24. maaliskuuta Meripelastusseuran koulutuspäivillä Viking Linen lahjoittamalla meripelastajan maljalla ja Seuran ansiomerkeillä. Seura on jo vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.

Kaikki Meripelastusseuran alusten miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat vesillämme yhteensä 1595 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua sai 3467 ihmistä ja 1316 alusta. Helsingin Meripelastusyhdistys on yksi eniten tehtäviä vuosittain hoitavista yhdistyksistä. Viime vuonna niitä kertyi 92.

2 KOMMENTTIA

  1. Aika välinpitämätöntä toimintaa meripelastajalta jos ei ole käyttänyt turvakytkintä kun ajelee RIB veneellä??
    Olisi vähintäänkin koulutustarvetta tällaiselle kuljettajalle kun piittaamattomuudellaan aiheuttaa itsellen ja ehkä muillekin vaaratilanteen, vaikka pitäisi olla pelastaja……..

Comments are closed.