Mainostajamme

Loisto ohjelmatLoisto navigointiohjelmat ovat monelle tuttuja juttuja. Erilaisia Loisto navigointiohjelmia on tehty vuosien saatossa niin tietokoneille kuin kannettaville PDA laitteille tai kännyköille. Muutama vuosi sitten Loisto-ohjelmat siirtyivät Karttakeskuksen omistukseen ja sen jälkeen ohjelmat ovat eläneet hitaahkossa kehityskaaressa, mutta vihdoin tänä kesänä Loistot saivat uutta tuulta purjeisiin. Lähes kaikki versiot uudistettiin täysin ja karttojen osalta nähtiin ainakin yhtä suuri remontti.

ISo Loisto
Iso Loisto

Suurin ja kaunein Loisto-ohjelmista on Uusi Loisto, tai nykyisellään Iso Loisto. Se on tietokoneelle tarkoitettu navigointiohjelma joka tarjoaa monia mahdollisuuksia valveutuneelle käyttäjälle. Ison Loiston suurin muutos kesän päivityksissä oli asennusohjelman täysremontti jota ohjelma oli kaivannut erittäin pitkään. Nyt Iso Loisto karttoineen asentuu tietokoneelle ilman erikoisia valintaruutuja ja kikkailuita normaalin tietokoneohjelman tapaan. Ohjelman kankeahkoon käyttöliittymään ei tullut kevennyksiä, mutta eiköhän sekin ole vain ajan kysymys. Iso Loisto maksaa 380€, mutta hintaan sisältyy nykyisin Yleismerikartat 1:250 000 sekä koko Suomen maastokartat jotka olivat ennen maksullisia. Merikartat pitää edelleen ostaa erikseen ohjelman lisäksi. Iso Loisto toimii  edelleen vain PC tietokoneissa, mutta Windows 8 versiota ei tätä kirjoitettaessa oltu vielä saatu ulos. Myöskään Windows RT laitteita ei tueta toistaiseksi, joten Nokia puhelimien omistajat eivät vieläkään saa kunnollista navigointiohjelmaa luureihinsa. Ohjelman käyttäminen vaatii edelleen USB Dongle avaimen joka avaa ohjelman suojauksen.

Tasku Loisto III
Tasku Loisto III

Toinen suuri uudistus oli Tasku Loiston päivittäminen 3-versioon. Tasku Losto III sopii edeltäjänsä tapaan kevyeen PC navigointikäyttöön kotimaan vesillä. TL3 on saanut hieman parannuksia käyttöliittymään ja sen perushintaan sisältyy Iso Loiston tavoin Yleismerikartat 1:250 000 sekä koko Suomen maastokartat. TL3 sopii isoveljestään poiketen myös Windows 8 koneisiin, muttei RT:lle eikä myöskään enää WINCE käyttöliittymän PDA laitteille. Mutta TL3 käy silti edelleen Symbian 3 versioiden Nokialaisiin, joten vanhat luurit esiin kaapeista…  TL3 maksaa nyt 64,90€ ja hinta sisältää yhden karttasarjan. Useamman karttasarjan paketteja on toki saatavissa, ja lisäkarttoja voi ostaa erikseen. Ohjelman voi asentaa kahdelle omassa käytössä olevalle koneelle.

Tasku Loisto III Android
Tasku Loisto III Android

Tasku Loisto III sai samalla pamauksella myös kauan kaivatun Android version. Tasku Loisto III for Android on oikeastaan sama ohjelma kuin TL3 PC:llekin, mutta sovitettuna mobiililaitteille. Droidiversiosta puuttuu joitain pieniä ominaisuuksia kuten harppi, omat reitit ja ja paikat. Droidiversion voi asentaa vain yhteen koneeseen, ja ohjelman rekkaus onkin tehtävä sillä koneella jolla sitä tullaan käyttämään. Hintaa Droidilla on 59,90€, ja sitä myydään kivijalkamyymälöissä kolmen karttasarjan paketeissa. Tuettujen laitteiden lista ei ole vielä kovinkaan pitkä koska TL3 Android versio vaatii vähintään 4.x käyttöjärjestelmän version. Ajanmukaisen listan näkee Loistonavigointi.fi sivuilta.

Se mikä Loistoissa edelleen tökkii, on käyttäminen kotimaan vesien ulkopuolella. Toki niihin on saatavissa myös Ruotsin ja Viron vektorikartat, mutta ne ovat kauppamerenkulun käyttämää materiaalia ja siten hieman karkeahkoja. Toimivathan ne, en sitä kiellä, mutta silti. Toinen asia joka saattaa suututtaa monia Uuden Loiston käyttäjiä joilla on paljon aktivoituja karttoja, on ohjelman päivityksen hinta. Mikäli vanhan Uusi Loisto ohjelman haluaa päivittää ajan tasalle, tulee kaikki lisenssillä olevat merikarttasarjat päivittää samalla, ja se nostaa päivityksen hintaa. Mutta silti se saattaa olla sen arvoista.

Mikäli Sinulla on kokemuksia TL3 tai IL käytöstä tältä kesältä, kirjoita oma kommenttisi alle.