Mainostajamme

lifeprooflogoLifeProof on jenkkiläinen iPad ja iPhone laitteisiin erikoistunut kotelovalmistaja joka on noussut kohtalaiseen suosioon myös veneilijöiden keskuudessa. Monet käyttävät nykyisin iPad ja iPhone laitteitaan veneillessä, autoillessa, maastossa, ilmailussa ja ties missä. Erilaiset navigointi Apsit ovat tehneet laitteista käytännöllisiö apureita erilaisissa tarpeissa. Ongelman ydin onkin ollut laitteiden heikko, tai jopa olematon kosteudensietokyky, joka varsinkin veneillessä on yksi kriittisimmistä ominaisuuksista. Siksi erilaisia suojakoteloita onkin tupsahdellut markkinoille viimeisten parin vuoden aikana.

LifeProof Nuud pakkausNyt testattava kotelomalli on LifeProof Nüüd (nude). Se on nimensä mukaisesti naku, koska tähän saakka kotelot ovat olleet ympärisuojattuja ja LifeProof on jättänyt näytön päällä olevan suojakalvon kokonaan pois. iPadin oma lasinen näyttö toimii siis vesitiiviinä suojana omalta osaltaan. Suojakuoren puuttuva muovi auttaa myös näytön selkeyteen  koska näytön päällä ei ole himmentävää kalvoa. iPadin kirkkaasta ja tarkasta näytöstä voi siten nauttia myös kotelon suojassa.

Lifeproof Nuud suojauksetLifeProof ilmoittaa olevansa nelinkertaisesti suojattu, suoja kattaa veden, hiekan, lumen ja iskut. Se sopii siten aika moneen eri käyttötarkoitukseen veneilyn lisäksi. Kotelo kestää upotuksen kahteen metriin yhdeksi tunniksi, se on suojattu hiekalta ja pölypartikkeleilta sekä lumelta ja jäältä ylittäen IP68 standardin vaatimukset sekä se täyttää MIL STD 810F-516  pudotusstandardit 1,2 metrin korkeudelta. Aika moisia speksejä nakukoteloksi vai mitä?

Knoppiosasto (toimituksen käännös valmistajan sivuilta)

milstdMIL STD 810F-516 standardi edellyttää että esine kestää fyysisesti ja toiminnallisesti suhteellisen epäsäännöllisen, ei jatkuvan täräyksen joka johtuu käytöstä, kuljetuksesta ja huolto-olosuhteista.

ip68IP68 standardin ensimmäinen numero kuvaa kiinteiden esineiden suojausta. Kotelo jolla on ensimmäinen IP arvo on kuusi, voidaan kohdistaa pöllyävää talkkijauhetta kahdeksan tunnin ajan ilman että yhtään jauhepartikkelia pääsee kotelon sisälle. Luvun toinen numero kuvaa vesitiiveyttä, ja kotelo jolla toinen IP arvo on kahdeksan, ylittää kaikki muut vesitiiveyden luokitustasot ja on valmistajan määrittelemä. LifeProof koteloilla se tarkoittaa upotusta kahteen metriin tunnin ajaksi.

LifeProof on myös suunnitellut oman tapansa tuottaa ääntä kotelon ulkopuolelle. Kaikissa koteloissa (iPhone ja iPad) on vesitiivis kuulokeliitäntä sekä Sound Enhancement System jonka avulla laitteen mediasta saadaan kaikki teho irti. Nüüd on markkinoiden ainoa kotelo joka kanavoi äänen ulos kotelosta tuottaen rikkaamman soundin.

LifeProof koteloa on helppo käyttää. Olen kokeillut muutamia muitakin kotelomalleja ja niiden käyttö saattaa vaatia hermoja ja vahvoja kynsiä. Samoin iPadin lataaminen on osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi muutamien muiden koteloiden osalta. Tai sitten kotelomalli jossa latausliitin on olemassa, on ollut sitten erittäin kallis. LifeProof kotelossa on avattava latausportti joka toimii samalla kotelon lukkona. iPadia ei tarvitse poistaa kotelosta latauksen ajaksi, enkä itseasiassa oikein tiedä miksi sitä pitäisi poistaa sieltä lainkaan. Kotelo on nimittäin sen verran kompakti ja näppärä.

LifeProof Nuud vesitestiKoppa painaa 310 grammaa ja sen ulkomitat ovat 265 mm x 208 mm x 20.5 mm. Jokainen kotelo testataan vesitiiveyden osalta tehtaalla, mutta käyttäjän on testattava se myös itse ennen käyttöönottoa. Myyntipakkauksessa tulee mukana muovilevy jonka avulla vesitiiveys voidaan testata ilman iPadin laittamista koteloon. Kotelo upotetaan 30cm syvään veteen puoleksi tunniksi jonka jälkeen tarkistetaan että koteloon ei ole päässyt vettä. Itse upotin kotelon lasten kylpyammeeseen ja noin puolen tunnin päästä totesin kotelon olevan edelleen kuiva.

iPadin asennus koteloon on aika simppeli. Pakkauksen mukana tuleva ohjevihkonen on Lontoon murteella tehty, mutta jopa ohjeen kuvitus on selkokielistä luettavaa. Mutta mikäli jotain kiinnostaa, tässä ohje lyhykäisyydessään ihan sillä toisella kotimaisella.

LifeProof Nuud asennusEnnen iPadin asennusta ota pois näytön päällä olevat suojakalvot koska ne saattavat haitata näytön vesitiiveyttä. Laita sitten iPad kotelon takaosaan näyttö luonnollisesti ylöspäin. Liu´uta kansi päälle pienessä kulmassa alareuna edellä siten, että pienet kourat liukuvat iPadin alle. Painele kotelon pohja ja kansi yhteen alhaalta aloittaen. Tarkista kaikki saumat, lukitse kotelo ja sulje kuulokeliitäntä. Tarkista että kaikki toiminnot toimivat kuten pitää ja olet valmis seikkailuun. iPadin mahdollinen poisto tapahtuu avaamalla lukitus, napsauttamalla kolikolla alareunasta osat erilleen ja irroittamalla osat toisistaan alhaalta ylöspäin siten ettei kotelon osia taivuteta.

LifeProf Nuud latausLifeProof Nüüd kotelo sopii kaikkiin muihin paitsi ensimmäiseen iPadiin. Sen latausportissa on valmiiksi Lightning adapteri joka pitää poistaa mikäli iPadisi on 2 tai 3 sukupolven malli jossa on leveämpi latausliitin. Pakkauksessa on mukana myös suojakansi joka toimii kätevänä pöytätelineenä kahdessa eri asennossa.

LifeProof LifejacketLifeProof Nüüd iPad kotelo maksaa 119€ mustana tai valkoisena, ja siihen saa lisävarusteena mm. pelastusliivit ja olkahihnan. Telineitäkin on saatavissa mm. RAM Mountin valikoimasta mutta ilmeisesti LP on tuomassa jotain omaakin telinettä markkinoille. Sen toki aika näyttää koska siitä ei vielä olut vielä muuta kuin kuva valmistajan sivuilla. Syksyllä on tulossa myös iPad Mini Fre kotelo joka eroaa Nüüd kotelosta siten, että siinä on hyvin ohut kalvo näytön päällä. Minin kotelon mallia voi ihastella Uivassa venenäyttelyssä John Nurminen Marinen osastolla, myyntiin sitä saadaan syksyn aikana.LifeProof Mini Fre kotelon hinta on 89,90€ joka on mielestäni myös kohtuu maltillinen vastaaviin kilpailijoihinsa verrattuna.

LifeProof Nuud telineTässä näin lyhykäisyydessään LifeProof tarinaa, olihan se osittain vähän valmistajan tuote-evankeliumin suomentamista, mutta testattuani kotelon olen valmistajan teesien kanssa samaa mieltä. Ei tuosta voi juuri mitään huonoakaan sanoa. Toistaiseksi paras kotelo johon olen törmännyt ja tämä jää myös käyttöön.

Mitäs sanot, onko kommentteja tai mielipiteitä tästä tai jostain muusta kotelosta?