Mainostajamme

Japanilainen Yaesu Co on tullut tunnetuksi amatööriradioidensa lisäksi myös meri VHF radioistaan, ja siitä että yhtiö on usein tuonut uusia innovaatioita markkinoille. Jälleen kerran näemme maailman ensiesittelyn tältä japanilaisjätiltä, kun Standard Horizon GX6500E lanseerataan Suomessa Helsingin Venemessuilla tulevana viikonloppuna.

Standard Horizon GX6500E

Standard Horizon GX6500EStandard Horizon GX6500E on maailman ensimmäinen D-luokan kiinteästi asennettava VHF puhelin, jossa on sisäänrakennettu B-luokan AIS lähetin/vastaanotin. Tähän saakka markkinoilla ollaan nähty VHF radioita joissa on AIS vastaanotin, mutta B-lähettimen integrointia ei kukaan ole vielä onnistunut tekemään. Mutta nyt sekin on tehty, ja vieläpä jälleen kerran Yaesun toimesta. Merkkihän on ollut ensimmäisenä maailmassa lanseeraamassa kannettavaa DSC käsiradiota sekä kiinteää VHF puhelinta sisäisellä GPS vastaanottimella.

Uusi Standard Horizon GX6500E pystyy siis lähettämään aluksen omaa AIS signaalia muille AIS vastaanottimille, ja samanaikaisesti vastaanottamaan muiden lähettämiä AIS viestejä. AIS tieto on tarkoitettu törmäyksen estämiseen merillä ja sama järjestelmä on käytössä myös kaupallisissa aluksissa, ja pakollinen isoissa kauppa-aluksissa. Myös meriliikenteen valvontakeskus (VTS) valvoo meriliikennettä myös AIS tietoon perustuen.

Uudessa mallissa on AIS moduulin lisäksi nyt myös NMEA2000 liitettävyys, joka onkin puuttunut merkin aikaisemmista laitteista. NMEA2000 verkottuvuuden lisäksi laitteessa on lisäksi vanhempi NMEA0183 liitäntä. NMEA2000 verkotettavuus mahdollistaa AIS tietojen näkymisen myös muissa verkon laitteissa kuten karttaplottereissa tai monitoiminäytöissä.

Uusi GX6500E sisältää myös uudet lisäkäyttöpaikkaliitännät, ja uutuuteen voikin nyt liittää jopa kaksi uutta langallista RAM4 lisäkäyttöpaikkaa. Lisäkäyttöpaikan liitäntään voidaan myös liittää uusi RAM4W lähetin/vastaanotin johon voi taas liittää jopa neljä langatonta RAM4W lisäluuria. Uudet lisäluurit toimivat tarvittaessa myös sisäpuhelimina.

Standard Horizon GX6500E tulee liittää kahteen eri VHF antenniin tai ulkoiseen antennijakajaan. Laitteen takapaneelissa on kaksi erillistä UHF liitintä VHF antenneille, koska tiukat kansainväliset radiomääräykset eivät mahdollista kahden lähettimen antennisignaalin jakamista laitteen sisällä. Aktiivisplitteri voidaan kuitenkin liittää laitteen ulkopuolelle, jolloin sekä VHF radio että AIS lähetin voivat käyttää yhtä ja samaa antennia.

GX6500E mukana toimitetaan myös ulkoinen GPS vastaanotin, joka on aina pakollinen B-luokan AIS lähettimille. GPS sijaintia voidaan tarvittaessa jakaa NMEA2000 verkon kautta muille laitteille, mutta AIS lähetin ei saa standardin mukaan koskaan käyttää muiden navigointilaitteiden GPS sijaintitietoa, vaan sillä tulee aina olla oma GPS vastaanotin.

Standard Horion GX6000E

Uusi GX6500E saa samalla myös sisarmallin. Standard Horizon GX6000E on muuten samanlainen laute, mutta B-AIS lähettimen sijaan siinä on vain AIS vastaanotin. Se sisältää saman RAM4 liitännät sekä NMEA2000 verkottuvuuden.

Standard Horizon GX6500E on esillä Helsingin Venemessuilla John Nurminen Marine Oy:n osastolla 5k41, ja myyntiin uutuus tulee heti keväällä kun se on läpäissyt kaikki vaadittavat EN testit. Uuden GX6500E verollinen suositushinta tulee olemaan 1.090€.