Mainostajamme

Navico yhtymä (Simrad, B&G, Lowrance) julkisti viime vuoden lopulla pari uutta laitetta täydentämään mallisarjojensa valikoimaa. Simrad Go9 ja B&G Vulcan9 ovat omien mallisarjojensa uusimmat ja suurimmat näytöt, mutta samalla valmistaja lisäsi hieman ominaisuuksia uutuusmalleihin.

Simrad Go9

Simrad GO9Simrad Go9 pitää sisällään käytännössä samat ominaisuudet kuin mallisarjan pienemmät laitteet, viisituumainen Go5 ja seitsemäntuumainen Go7 XSE. Kaikki tällä hetkellä myynnissä olevat mallit ovat uudempaa XSE mallistoa, tämä uudistus tapahtui jo viime vuoden alkupuolella. Go mallisarjahan lanseerattiin jo vuonna 2015 ensimmäisellä Go7 plotterilla.

Luotainpuolella Simrad Go9 sisältää samat herkut kuin pienemmätkin, eli Navicon Broadband, DownScan ja SideScan luotaimet ja Simrad autopilottituen. Plotteria saa ilman anturia ja paketoituna DownScan HDI anturilla tai kaiken kattavalla TotalScan anturilla.

B&G Vulcan9

B&G Vulcan9B&G Vulcan9 pitää sisällään luonnollisesti samat ominaisuudet kuin mallisarjan pienemmät laitteet, viisituumainen Vulcan5 ja seiskatuumainen Vulcan7 FS. Kaikissa uusissa Vulcan malleissa on myös tuki Navicon ForwardScan eteenpäin näyttävälle kaikuluotaimelle, kun mallisarjan ensimmäisestä Vulcan7 mallista se vielä puuttui.

Purjehduspuolella B&G Vulcan9 sisältää samat herkut kuin pienemmätkin, eli Sail&Steer ominaisuudet ja täyden B&G autopilottituen. NMEA2000 väylän kautta saadaan instrumenttitiedot ja laylinet näkymään plotterilla, NMEA0183 liitäntää ei tässäkään mallissa ole.

Uudet Simrad Go9 ja Vulcan9 ovat saanut sarjan pienempiin verrattuna myös Ethernet liitännän, ja tämä mahdollistaa nyt myös 3G ja 4G tutka-antennin liittämisen plotteriin. Pienempiin malleihin tutkaa ei saa. Uusi ysituumainen on toki selkeästi suurempi ja siinä tutkan katseleminen onkin jo aika selkeää, kun taas viisituumaisessa tutkakuva jää auttamattomasti liian pieneksi. Seiskassa se olisi vielä ollut ehkä ihan järkevää, mutta seiskat eivät saanut rautapuolen muutoksia tässä yhteydessä. Ethernet liitosta ei tosin voi käyttää verkottamiseen, joten se on ainakin toistaiseksi käytössä vain tutkaa varten.

Kartoiksi molempiin uutuuksiin sopii C-MAP MAX-N+ sekä Navionics+. Onhan C-MAP nykyisin osa samaa omistajaperhettä, kun Jeppesen möi merikarttapuolen samaan sijoitusyhtiöön johon kuuluu myös kyseinen plotterivalmistaja.

Uusien Go9 ja ulcan9 mallien suositushinnat perusmallille ovat 1.424,76€, ja Simrad Go9 anturipaketeista saa maksaa sitten pari sataa enemmän. Tämä mallisarja on jo myynnissä täyttä häkää ja on varmasti yksi tulevien venemessujen kysytyimpiä uutuuksia.