Mainostajamme

Kotimainen Sailmate uudistaa palveluaan tänä kesänä. Sailmaten verkkopalvelun kautta pääsee nyt katsomaan Suomen meri -ja järvialueiden karttapohjia verkossa. Kartat ovat rasterikarttoja, eli ne ovat ikäänkuin kuvia paperisista merkartoista. Ilmainen karttojen katselu vaatii Sailmate käyttäjäksi rekisteröiymisen, vaihtoehtoisesti rekisteröitymisen voi tehdä Facebook tunnuksilla. Basic palvelu, joka siis aktivoituu kun rekkaa itsensä palvelun käyttäjäksi, on ilmaista ja sisältää samalla satamapalvelut ja POI pisteitä. Myöhemmin maaliskuussa palveluun tulee mukaan myös yleissää.

Samalla uudistuu Sailmaten maksullinen puoli. Sailmate PRO palvelu sisältää karttojen lisäksi myös aika jouhevasti toimivan reitinsuunnittelupalvelun. Samoin PRO-asiakkaat saavat tarkemmat säätiedot sekä mm. Turun Partiosissien satamaoppaan kohteiden sijainnit kartalle. Myös PRO palvelua kehitetään, jatkossa kartalle voi luoda myös omia kohteita. Sailmate PRO palvelu kustantaa 30€ vuodessa, mutta  kun palvelun tilaa maaliskuun aikana, pääsee palveluun käsiksi 10€ edullisemmin.

Tämä reitinsuunnittelupalvelu on aika vinhan oloinen toiminto. Sain hyvän esittelyn Venemessuilla, ja täytyy todetä että se toimii. Kun reitti lasketaan palvelimen päässä, ei Hki-Turku välisen reitin laskemiseen mennyt juuri kahta sekuntia pidempään. Reittisuunnitelma ottaa huomioon aluksen tiedot jotka syötetään palveluun. Reitit voi myös ladata plotteriin, mutta tässä toiminnossa oli mielestäni vielä jotain erikoista joka vaatii kyllä käytännön tutkimista ennen kuin sen toimivuudesta uskaltaa sanoa yhtikäs mitään. Sailmaten mukaan ainakin Garminit, Reiskan C ja E sekä joihinkin Eagle/Lowrance koneisiin saa ladattua reitit.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Nämä kotimaiset propellihatut ovat laajentamassa palveluaan aika mielenkiintoiseen suuntaan. Venemessuilla kerrottiin palvelun laajenevan myöhemmin kesällä Älyplotteriksi. Sailmate Premium palveluksi ristitty paketti nimittäin sisältää mahdollisuuden kytkeä GPS-kikkare Sailmateen jolloin koko hommasta tulee karttaplotteri! Se miten ja missä tämä kokonaisuus toimii jää vielä nähtäväksi, mutta mitä ilmeisimmin koko homma toimii aika laajassa valikoimassa erilaisia kannettavia laitteita. Tällä hetkellä palvelu skulaa nettiselaimen läpi, oletuksena tuo Premium tulee jatkamaan samaa linjaa, mutten laita tästä päätäni pantiksi. Premium-paketista köyhtyy 60€ vuodessa, ja se tietysti sisältää myös PRO paketin edut.

Sailmate vaikutti messuilla saavan varsin paljon huomiota osakseen kun katseli osastolla pyörivää väentungosta. Osasto oli muutenkin aika miellyttävällä tavalla “sisustettu”, sohvia ja TV ruutuja joista voi katsella palvelun toimintaa. En tiedä pysynkö nahoissani kun odotan venelan lehtien messuraportteja joista voi lukea elektroniikan uusista villityksistä, ainakin Vene-lehden kakkosnumeron messuraportissa oli isot jutut vain veneistä, elektroniikka ja muut varusteet esiteltiin “nähtyä ja kuultua” palstalla kuten normaalistikin. Esimerkiksi omasta mielestäni yksi elektroniikan mielenkiintoisimmista KOTIMAISISTA uutuuksista oli juuri Sailmate, jota kyseinen painotuote ei esitellyt lainkaan. No, ehkäpä se sitten saa millejä tulevissa numeroissa, mutta olisihan se kyllä kuulunut messuraportin yhteyteen..

Summa-summarum, Sailmate näyttää tulevan vahvasti mukaan perinteisten plotterien ja PC-navigointituotteiden markkinoille. Aivan samaan rakoon tämä Älyplotteri ei kuitenkaan mahdu, kyseessä on kuitenkin aika erilainen tuote, ja kartoissa on aika merkittävä ero. Sailmatessa on toistaiseksi vain Suomen alueen kartastot ja nekin rasterikarttoina. Toisaalta tässä on vastaus huutoon kaikille MeriCD ohjelmaa edelleen käyttäville… Samoin Sailmate ei todennäköisesti tue muita NMEA laitteita (paitsi GPS), eli siihen ei saa mitään instrumentti- tai AIS-dataa, ainakaan tietääkseni. Mutta eiköhän tämäkin selviä ajan kanssa. Eipähän tuosta GPS-kytkennästäkään ole vielä mitään tarkempaa tietoa.

Itse odottelen mahdollisuutta päästä kokeilemaan uutta Sailmatea ja katsomaan miten tämä Älyplotteri vastaa huutoonsa. Mikäs on fiilis, onko tämänkaltaisella vuosimaksullisella ohjelmalla markkinaa, vai veteleekö porukka jatkossakin Navionicsin edukkailla vektoreilla ja Applen iHmetuotteilla?