Mainostajamme

PredictWind sääpalvelu on ehkä yksi upeimmista ja monipuolisimmista sääpalveluista joihin olen törmännyt. PredictWind laskee nimittäin sääennusteet useilla eri ennustemallilla, ja vertailemalla eri mallien ennusteita, saa erittäin tarkan kuvan tulevasta säästä. Ja matkaveneilyn yksi tärkeimmistä asioista on sään ennustaminen mahdollisimman oikein, jotta vältytään turhilta turvallisuusriskeiltä.

PredictWind sääpalvelu sisältää useita erilaisia ominaisuuksia. Tutustutaan tässä nyt päällimmäisiin ominaisuuksiin kuivaharjoittelun kautta, kesän aikana on tarkoitus tarkastella ominaisuuksia hieman tarkemmin käytännön esimerkein kun päästään vesille.

PredictWind sääpalvelun käyttäminen edellyttää rekisteröitymistä, ja tilin luomista. Tilimahdollisuuksia on neljä, joista yksi on ilmainen tili. Tilien erot ja hinnat löytyvät jutun lopusta.

PredictWind sääennuste

PredictWind sijaintiJotta PredictWind sääennuste (Wind Maps) toimii kunnolla, tulee ensin tallentaa sijainti. Sijainti voi olla joku valmiiksi merkityistä paikoista tai sellaisen voi itse lisätä haluamaansa paikkaan. Valmiit paikat näkyvät punaisina pisteinä joko 1km (rannan tuntumassa) tai 8km (ulompana merellä) tarkkuuksilla. Kun on tallentanut oman suosikkilokaation, saat sen sijainnin ennusteet aina nopeasti nappia painamalla. Sääennustetta voi myös tarkastella vierekkäin kahdella eri mallilla ja kuvaa zoomaamalla saa tarkemman, tai karkeamman alueen ennusteesta. Sääennusteita voi lisäksi katsella taulukkoina tai graafeina ja kartalle saa erilaisia päällekkäiskuvia kuten pilvet tai sateet. Ennusteen saa animoitua alareunan janalta, tai janalta voi valita halutun ajankohdan ennusteelle.

Predict Wind sääennuste

PredictWind havainnot

PredictWind havainnot (Observations) osaa kertoa viimeisimmät säähavainnot. Ainakin kuivaharjoittelun aikana ei Suomenlahdelta juurikaan havaintoja ollut saatavissa, joten pitää selvittää miten tarkkaan Suomalaisia havaintoja on palvelusta saatavissa.

Predict Wind säähavainnot

PredictWind reittisuunnitelma

Yksi ehkä makeimmista ominaisuuksista on PredictWind reittisuunnitelma (Weather Routing). Kun kartalle annetaan lähtö- ja määränpää sekä lähtöpäivä ja aika, laskee PredictWind reitin kohteeseen ennustemallien mukaan. Reittiin voi halutessaan lisätä reittipisteitä, mutta softa osaa laskee reitin vaikka välissä olisi saaria. Reitti tarjoillaan neljällä eri mallilla laskettuna, joten käyttäjä voi huoletta tutustua kaikkiin eri mahdollisuuksiin ennen kuin päättää mikä on itselle paras vaihtoehto. Reitin saa animoitua kartalla, ja animointiin voi lisätä sääennusteen samalle aikajanalle. Mikäli reitti on sopiva, voi sen ladata GPX formaatissa vaikkapa muistikortille ja siirtää yhteensopivaan karttaplotteriin.

Predict Wind reititys

PredictWind lähtöpäiväennuste

Toinen erikoisuuksista on PredictWind lähtöpäiväennuste. PredictWind tarjoaa mahdollisuuden arvioida oikea lähtöpäivä keliennusteiden mukaan. Kun annetaan haluttu lähtöpäivä ja aika, sekä reitti, PredictWind laskee reitin seuraavalle neljälle päivälle, ja laskelmien taulukoista voi päätellä mikä on suotuisin päivä ottaa köydet irti.

Esimerkissä matka Espoosta Viron Lohusaluun tarjoaa muutaman päivän päähän suunnitellulle lähtöpäivälle lähes 20m/s keskituulta, ja vastatuulta lähes puolet matka-ajasta. Ennusteen mukaan päivä kolme olisi tälle matkalle mukavin ja tuulten kannalta suotuisin.

Predict Wind lähtöpäivä ennuste

Predict Wind varoituksetPredictWind sääpalvelu

Muita ominaisuuksiakin palvelusta löytyy, PredictWind sääpalvelu tarjoaa mm. GPS seurannan ja säähälytykset. GPS seuranta edellyttää verkossa olevaa matkapuhelinta, jotta seuranta on mahdollinen. Säähälytykset ovat käteviä jos vaikkapa haluaa tiedon mikäli oman satamapaikan tuulien ennustetaan nousevan liian suureksi. Hälytyksiä voi toki käyttää myös toisinpäin, kun asettaa hälytykset toivotuille purjehduskeleille (tuulen nopeus ja suunta) niin tietää milloin voi lähteä iltapurjehdukselle tai kalareissulle.

Predict wind ios appPredictWind on käytettävissä nettiselaimilla, sekä iOs ja Android appseilla. Lisäksi B&G lanseerasi uusimmassa softapäivityksessään mahdollisuuden käyttää PredictWind palvelua suoraan plotterin kautta mikäli käytössä on langaton nettiyhteys ja vähintään PredictWind Standard tili. B&G integraatioon palataan vielä myöhemmin esimerkkien kanssa.

PredictWind perustili on ilmainen, ja saatavissa on kolme erilaista maksullista vaihtoehtoa.

  1. Ilmaisversiossa voi käyttää vain sääennusteita ja tuulikarttoja karkeammalla resoluutiolla.
  2. Basic tasolla saa käyttöön jo hieman tarkemmat tuulikartat sekä muut datakartat. Hinta 12USD/3kk, tai 29USD vuosi.
  3. Standard versio tarjoaa sitten jo edellä mainitun reittisuunnitelman ja lähtöpäiväennusteen karkeammilla tiedoilla sekä ladattavat GRIB tiedostot. Tämä tili vaaditaan esimerkiksi B&G integraatioon. Hintaa tulee jo 99USD/3kk, tai 249USD vuosi.
  4. Professional versiosta saa kaikki edellä mainitut tarkemmilla tiedoilla sekä laajemmat GRIB tiedot. Hintaa 249USD/3kk, tai 499USD/vuosi.

Sisällöllisesti Standard on ehdottomasti se joka sopii matkaveneilyyn, ja kolmen kuukauden käyttöoikeus hintaan 99USD ei pitäisi rasittaa koko kesän purjehtivaa veneilijää liian paljon. Mistään muualta ei kuitenkaan vastaavaa tietoa ole saatavissa, ja PredictWind pystyy lisäksi poistamaan monta harmaata hiusta ennen kuin ne edes ilmestyvät. Ja miehistökin saattaa kiittää kun kipparin sääennusteet menevät lähes poikkeuksetta nappiin.

Tutustu PredictWind palveluun ja liity mukaan. Liittyminen ei itsessään maksa vielä mitään, ja ilmaistilillä pääsee jo käsiksi erittäin kattaviin ennusteisiin. Ja kun kesä koittaa, voi tilin upgradata Standardiin jolloin ominaisuudet vasta oikeastaan aukeavat! Ruorimies seuraa palvelun kehittymistä, ja testailee toimintoja keväämmällä kun vene saadaan veteen.

Miten on, kuulostaako mielenkiintoiselta? Kerro omat ajatuksesi kommenttikentässä.

4 KOMMENTTIA

Comments are closed.