Mainostajamme

Saksalainen NV Verlag on tunnettu erinomaisista paperikartoistaan mm. Eteläiselle Itämerelle, Pohjanmerelle ja Karibialle. Viime viikolla alkaneissa Dusseldorfin BOOT venemessuilla NV Verlag julkisti yhteistyön Navico konsernin kanssa. Yhteistyön tuloksena NV Verlagin elektroniset rasterikartat käyvät jatkossa myös Navicon plottereihin, kuten Simrad NSS, NSE ja NSO, B&G Zeus  sekä Lowrance HDS sarja (kaikki generaatiot).

NSS NV kartta KielNV Verlagin uudet Navico kartat ovat vielä osittain työn alla, mutta Afterdiver.fi pääsi tutustumaan uutuuteen heti alusta. Tastasimme NV Verlagin Serie 1 karttasarjaa (Tanska ja Kiel) sekä Simrad NSS8 että Lowrance HDS7 Gen2 Touch laitteissa John Nurminen Marinella Lauttasaaressa. JNM toimii NV Verlagin päämyyjänä Suomessa ja siellä kyseinen karttasarja on jo nyt nähtävissä.

IMG_0074NV Verlagin rasterit näyttävät erittäin hyviltä Simradin ja Lowrancen näytöillä. Kun näyttö jaetaan kahtia, saadaan samalle ruudulle sekä NSS sarjaan esiladattu Navionics Silver kartta, että NV Verlagin uusi rasterikartta. Eron huomaa detaljeissa ja kuvan selkeydessä, tässä tapauksessa Saksalaisen karttavalmistajan hyväksi. Ongelmaksihan muodostuu osasssa laitteista korttipaikkojen määrä, samaan aikaan ei kaikissa plotterissa voi olla sekä Navionics Gold karttakorttia, että NV Verlagin Rasterikorttia.

NV Charts for plottersNV Verlagin valikoimassa ei toistaiseksi ole Suomen rannikkoa, vaan kartat ovat keskittyneet Baltiaan, Saksaan, Tanskaan ja Pohjanmerelle. Eteläisen Norjan karttasarjat ovat tulossa keväällä 2013 täydentämään valikoimaa. NV Verlagin plotterikartan hinnat ovat 200€ kantimissa per sarjakokoelma, joten aivan ilmaisesta huvista ei tässä kohtaa ole kyse.

Tämä on silti hyvä uutinen elektronisten karttojen maailmasta, ainakin jotain uutta tapahtuu. Ja NV Verlagin karttojen laatuun hieman tutustuneena, en usko että näistäkään kartoista löytyy liikaa valittamisen aihetta.Tähän mennessä rastereita on tarjonnut vain TimeZero (Furuno ja MaxSea/Nobeltec) sekä C-MAP uudella 4D kartallaan.

IMG_0075Kuka sitten tarvitsee rasterikarttoja? Ainakin allekirjoittanut pitää rasterikartan ulkonäöstä hieman vektoria enemmän, vaikkakin vektoreissa on usein hieman enemmän detaljeja tietyillä tarkkuustaoilla. Mutta tämä on hyvin pitkälti makukysymys johon pitää vastata itse kun on nähnyt kartat livenä. Ja näitä karttojahan pääsee katselemaan livenä ainakin edellämainitussa myymälässä sekä tulevilla Helsingin venemessuilla!

(Kuvakaappaukset otettu iPadilla Simrad NSS8 laitteen GoFree Wifi sillan kautta. Resoluutio on parempi NSS8 laitteen näytöllä.)