Mainostajamme

Kerroin aiemmin Nobeltecin uusimmasta tulokkaasta, Trident navigointisoftasta. Nyt Nobeltec on julkaissut softan myyntiin saakka, ja antanut samalla hieman lisätietoja lisälaitteiden liitännöistä.

Kuten jo aiemmin arveltiin, Trident ei tule syrjäyttämään Nobeltecin VNS ja Admiral ohjelmia, vaan tulee niiden rinnalle. Itseasiassa hinnallisesti se tulee kyllä niiden yläpuolelle, mutta palataan tähän vähän myöhemmin. Samoin Trident tulee käyttämään TimeZero karttamoottoria, joka on tuttu jo MaxSea ohjelmista ja Furuno-navigointilaitteista. TZ valikoimasta löytyy sitten C-MAP, Navionics ja S-57 pohjaista materiaalia niin vektorina kuin rasterinakin.

Koska kyseessä on Signetin toinen ohjelmatuote (toinenhan oli siis MaxSea), ei ole ihme että ohjelmat ovat niinkin samanlaisia. Tridentin spekseistä voi lukea sen hyväksyvät luonnollisesti Nobeltecin InSight tutka-antenneja, mutta mukaan tulivat nyt myös Furunon FAR 27xx sarjan tutkat sekä NAVnet 3D liitos. Siten Trident taipuu myös DRS sarjan Ethernet tutka-antenneille jos ohjelma liitetään osaksi NAVnet 3D verkkoa.

Mielenkiintoisen tästä tekee se, että MaxSea on ollut juuri se softa jonka on saanut kytkettyä Furunon Navnet järjestelmiin, ja nyt sama “etuus” annetaan oman perheen kilpasiskolle. Lisäksi näyttää siltä että oman perheen kilpasisko painaa ohi oikealta ja vasemmalta koska tutkavalioimaa löytyy sekä omasta InSight mallistosta, mutta nyt myös Furunon laajasta DRS mallistosta. FAR-sarjan tutkia ei monessa huviveneessä ole muutenkaan, joten se voitaneen jättää tässä kohtaa pois vertailusta…

Samalla Tridentiin käyvät Furunon muut Ethernet-pohjaiset lisälaitteet, kuten luotainaskit ja AIS härpäkkeet. Speksien mukaan luotaimiksi käyvät DFF-1 ja DFF-3 sekä FCV-1150, mutta ei uusin pohjanerotteluluotain BBDS-1 (Bottom Discrimination Sounder) .  Molemmat AIS purkit (FA-30 ja FA-50) käyvät myös ilman NAVnet 3D järjestelmää. Tosin kaikki Furuno kytkennät tulevat vaatimaan oman lisäosan ostamisen jotta keskustelu tapahtuu samalla kielellä.

Itse MaxSean ja TimeZeron suurena fanina olen tyytyväinen uuteen tulokkaaseen. Suomen suositushinnaksi on ilmoitettu 1.750€, joka vastaa suurinpiirtein samaa kuin MaxSea Explorer. Tosin MaxSea sisältää tuohon hintaan jo yhden vapaavalintaisen vektori- tai rasterikartan ja Furuno NAVnet 3D tuen. Tridentiin pitää laskea päälle vielä kartta (arviolta noin 400€) sekä Furuno Plus Packit (Tutkalle ja luotaimelle omansa) arviolta 400€ kipale. Eli halvasta MaxSean korvaajasta ei suinkaan ole kyse. MaxSeastahan on olemassa myös edullisempi Navigator versio, jossa noin 900€ hintaan kuuluu samoin yksi kartta-alue ja Furunon Ethernet tuki ilman tutka-integraatiota.

Suositeltavat Nobeltec Trident speksit:

  • Windows 7 (32 ja 64)
  • 2 GHz Intel Core2Duo prosessori
  • 4Gb RAM
  • Erillinen näytönohjain jossa 512Mb VRAM *
  • Näytön resoluutio 1024×600 tai suurempi
  • DVD asema
  • Kiintolevyä joku 20Gt
  • kasa USB-portteja
  • Ethernet

*Valmistajan mukaan Intel Graphic Chipset GMA X3100 integroitu näytönohain riittäisi, mutten itse lähtisi tämänhintaisen softan kanssa pelleilemään integroiduilla ohjaimilla.

Mutta tässähän tätä tulikin, katso itse oheisesta videosta Tridentin hienoa käyttöliittymää ja anna kommenttisi. Softaa päästään mahdollisesti testaamaan kesällä MaxSean lsiäksi joten lisää rapsaa on mahdollisesti luvassa.

PS. kannattaa lukaista seuraava Venemestari lehti, Afterdiver on nimittäin luettavissa kohta myös painettuna versiona… ainakin osittain 🙂