Mainostajamme

NMEA 2000 verkko on vielä tänä päivänäkin monille hieman hepreaa. NMEA 2000 on kumminkin suhteellisen helppo ja yksinkertainen tapa liittää erilaisia merielektroniikan tuotteita yhteen ja kuljettaa erilaista dataa niiden välillä. NMEA 2000 on merkkiriippumaton canbus pohjainen järjestelmä, jossa kulkeva tieto jaetaan kaikille verkossa oleville laitteille ja kaikki verkossa olevat laitteet voivat sitä dataa käyttää.

Mitä dataa NMEA 2000 verkossa voi kuljettaa?

 • NMEA 200 verkossa voi kuljettaa numeraalista anturidataa, kuten
  • Syvyys
  • Nopeus
  • Tuulen suunta
  • Tankkitieto
 • Erilaisia ohjaustietoja, kuten
  • Valo-ohjaus
  • Erilaiset äänentoiston signaalit
  • Trimmien ohjaukset
 • Käyttöjännite pienikulutuksisille antureille ja mittareille

Mitä dataa NMEA 2000 verkossa ei voi kuljettaa

NMEA 2000 verkko on tarkoitettu nimenomaan yksinkertaisten anturidatojen ja kytkentätietojen jakamiseen. Sen kaista ei riitä ison datamäärän siirtämiseen. Eli verkossa ei voi siirtää esimerkiksi:

 • Tutkatietoa
 • Piirtävän kaikuluotaimen tietoa
 • Karttamateriaalia

Miten NMEA2000 verkko kytketään?

NMEA2000 verkon kytkentä on pääpiirteittäin yksinkertaista. Se alkaa aina päätevastuksesta ja päättyy päätevastukseen. Näiden välillä on runkoverkko ja T-Haarakappaleilla verkkoon liitetään toimilaitteita, maksimissaan 6 metrin haaran päähän. Jokainen toimilaite vaatii oman T-haaran ja haaran pätä ei voi jakaa. NMEA2000 verkon puolivälin vaiheille liitetään 12V syöttöjännite, joka syöttää sähkön laitteille. Eikö ollutkin helppoa?

NMEA 2000 verkon osat. 1. Runkokaapeli 2. T-haara 3. Päätevastus 4. Drop, eli laitekaapeli 5. syöttöjännite 12V

Jankataan vielä kertaalleen. Tuo ylläoleva kuva on se, miltä verkon pitää näyttää. Se alkaa päätevastuksesta ja päättyy päätevastukseen. Vastuksia tulee olla kaksi kappaletta, yksi alussa ja yksi lopussa. Laitteet haaroitetaan aina rungosta ja laitekaapelia ei voi enää haaroittaa.

Kuinka pitkä verkko voi olla?

NMEA 2000 verkko voi teoriassa olla “kuinka pitkä vain” käytännössä normaali myynissä olevilla kaapeleilla voidaan yksi verkko ulottaa noin 12 metriseen veneeseen yhtenä palasena. Mikäli kaapelien pituudet kasvavat liian pitkäksi ja laitemäärä lisääntyy verkossa, alkaa kaapeleissa tulemaan liikaa jännitehäviöitä ja verkko tulee palastella useampaan osaan. Tähän emme tässä artikkelissa puutu, koska suurin osa Suomalaisista veneistä on paljon pienempiä.

Kuinka monta laitetta NMEA2000 verkkoon voi laittaa?

Rajoite verkossa tulee yleensä verkkoon liitettävien laitteiden virran kulutuksessa. Verkkoon liitettävissä laitteissa on ns. “LEN” luku. Tämä luku kuvaa sitä, kuinka paljon laite ottaa virtaa verkosta. 1 len yksikkö on 50mA, Jos laitteen LEN luku on 10, se ottaa 500mA virtaa verkosta. NMEA 2000 verkon maksimi jännitteen tiputus voi olla 1,5 volttia, jolloin tapauskohtaisesti pitkässä kaapelissa jännitteen tiputus voi tulla vastaan, ennen kuin 2A syöttömaksimi tulee vastaan. Jos suunnittelet laajaa verkkoa, kannattaa olla yhteydessä ammattiliikkeeseen, jossa on saatavilla suunnitteluohjelmia verkon rakentamiseen.

NMEA 2000 verkon osat

Kaikki NMEA2000 verkon liittimet on standardoituja. Periaatteessa kaikkien laitemerkkien liittimet pitäisi sopia yhteen. Ainoa voi olla, että esimerkiksi T-haarat voivat asemoitua merkkien välillä hieman eri asentoon.

NMEA 2000 verkon päätevastus. Näitä tarvitaan verkossa kaksi kappaletta. Yksi uros ja yksi naarasvastus. Yksi kumpaankin päähän
NMEA 2000 verkon T-haara. Jokaiselle laitteelle tulee olla oma T-haara
NMEA 2000 verkon runko tai laitekaapeli. Sekä runko, että laitekaapelina käytetään samanlaisia kaapeleita.
Monilla valmistajilla löytyy myös jakajila, joilla voidaan NMEA2000 verkko jakaa useammalle laitteelle yhdellä blokilla.
NMEA 2000 virran syöttö kaapeli.

Oliko tähän saakka selvää. Verkko kasataan periaateessa lataamalla kaapeleita yhteen ja data lähtee kulkemaan zuit zait. Mutta tulee tilanteita, jolloin kaapelin litintä ei saada kertakaikkiaan menemään läpi. Silloin on mahdollista käyttää ns kenttäliitettävää liitintä. Kaapeli vedetään poikki ja päähän laitetaan ruuvattava liitin.

Kenttäliitettävä naarasliitin

Miten kenttäliitettävä NMEA2000 liitin kytketään.

NMEA 2000 verkossa kulkee viisi johdinta

 • NET S eli pluskarva, se on yleensä punainen
 • NET C miinuskarva, joka on yleensä musta
 • CAN – joka on sininen
 • CAN + joka on valkoinen
 • Shield, drain, joka on se suojaamaton suojamaan johdin
Kuva lainattu Martonin sivuilta.

Ja liittimen puolella homma näyttää sitten tältä

NMEA 2000 liittimen kytkennät.

NMEA2000, STNG, Simnet?

Mitä nuo ylläolevat ovat? Periaatteessa sama paska eri paketissa. Jotku valmistajat ovat päättäneet aikanaan tehdä omia liittimiään, mutta ovat pääosin luopuneet niistä. Näissä verkoissa useimmiten kulkee kumminkin NMEA2000 dataa. Paino sanalla useimmiten. Olen kumminkn törmännyt etenkin vanhan Simnetin kanssa yhteensopivuusongelmiin.

Vasemmalta oikealle. Normaali NMEA2000 verkko, Raymarine STNG ja oikealla SIMNET. Raymarine ja Simrad on käyttäneet omia liittimiään aikaisempina vuosina, mutta itse kaapeli ja liitännät ovat vastaavat ja joisssain tilanteissa pelkällä liittimen vaihdolla saadaan muutettua stng NMEA200 verkkoon.

Tämä oli vain pintaraapaisu NMEA2000 verkon saloihin, mutta jo näillä opeilla voidaan saada monta kytkentää tehtyä veneisiin. Alla vielä pikku video aiheesta.

Näin kytketään NMEA 2000 verkko.