Mainostajamme

Navionics muutti Gold karttakorttien päivitysprosessiaan vuoden 2014 alusta alkaen. Aikaisemmin päivitys tehtiin vaihtamalla vanha karttakortti fyysisesti uuteen korttiin jälleenmyyjän luona ja homma oli valmis. Ainoa toimenpide käyttäjällä oli aktivoida kortin Freshest Data päivityspalvelu ja ladata uusi aineisto kortille. Käytäntö on uusittu kokonaisuudessaan kun Navionics Update kortti tuli markkinoille. Tässä ohjeet miten toimia päivityksen aktivoinnissa.

Navionics Update kortti

Kun haluat päivittää vanhan Navionics karttakorttisi uuteen, tilaa Navionics Update kortti plotterisi korttityypin mukaan joko (Micro) Secure Digital tai Compact Flash korttina. Päivityskortti on tyhjä Navionics karttakortti joka pitää aktivoida ja siihen pitää ladata haluttu aineisto. Koko työ siirrettiin näin ollen käyttäjälle, ja ohjeet ovat tuttuun tapaan vain lontoon murteella. Kotimaisilla myyjillä ei ole mitään pääsyä Navionicsin systeemeihin, joten päivitysprosessista vastaa ainoastaan Navionics. Päivityksen hinta on ennallaan, 125€ eli puolet uuden karttakortin hinnasta. Päivityskortteja myyvät useimmat venealan liikkeet joista saa karttaplottereitakin.

Lähtökohtaisesti käyttäjällä pitää olla vanha Gold karttakortti (esim. 14G, 51G, 21XG, 24XG, 44XG) joka ei suinkaan tarvitse olla samalta alueelta. Vanha Välimeren kortti käy siis yhtä hyvin kuin Itämeren karttakorttikin. Kortin ei tarvitse myöskään olla samaa formaattia (SD/CF), joten korttityypinkin voi vaihtaa samalla.

Mutta jokaisella Gold karttakortilla voi aktivoida vain yhden uuden Navionics Update päivityskortin, joten jos ostit käytetyn karttakortin, varmista että siinä on vielä aktivointi käyttämättä, muuten ei päivityskortilla tee yhtikäs mitään. Lisäksi käytössä pitää olla tietokone, sopiva kortinlukija ja nettiyhteys. Useimmissa tietokoneissa on nykyisin SD kortinlukija valmiina, mutta CF korttien käyttäjien pitää kaivella laatikoista sopiva Compact Flash kortinlukija jotta homma onnistuu. Navionicsin SD päivityskorttien mukana tulee USB adapteri, mutta CF korttien mukana ei tule mitään apuvälineitä.

navionics update korttiHomma alkaa laittamalla uusi Navionics Update kortti tietokoneen kortinlukijaan. Mikäli kaikki on kunnossa, pitäisi Navionicsin sivun aueta automaattisesti. Navionics saattaa pyytää asentamaan jotain omia lisäosiaan tietokoneelle, jotta päivitysohjelma toimii. Kun nämä on hoidettu alta pois, pitää sivuille kirjautua sisään jo olemassa olevilla Freshest Data tunnareilla, tai rekisteröidä uusi tunnus. Tätä tunnusta tarvitaan jatkossa kun haluaa päivittää karttakortin sisältöä 12kk aikana joten laita se talteen. Kun sisäänkirjautuminen on hoidettu, alkaa korttipeli.

navionics update korttiOhjelma pyytää käyttäjää vaihtamaan uutta päivityskorttia ja vanhaa Gold karttakorttia kortinlukijaan vuoronperään. Tällä prosessilla vanhasta Gold karttakortista poistetaan päivityskortin aktivointi, ja uusi päivityskortti taas aktivoidaan. Tämän jälkeen vanhaa Gold karttakorttia ei voi enää käyttää uuden päivityskortin aktivoimiseen!

navionics update kortti  navionics update kortti  navionics update kortti

navionics update korttiKun korttipeli on valmis, voidaan siirtyä kartta-alueen valintaan ja lataukseen. Tämä vie aikaa noin 30-60 minuuttia omasta osaamisesta, ladattavasta kartasta ja nettiyhteydestä riippuen. Saat näkyville kartta-alueiden valikon josta etsit haluamasi kartta-alueen. Tämä on siis se uusi alue jonka haluat uudelle päivityskortille. Se voi olla myös joku muu alue kuin se joka oli vanhalla kortilla. Tässä esimerkissä valitsin alueeksi Baltic Sea alueen joka vastaa myynnissä olevaa 44XG aluetta. Se sisältää Itämeren alueen Tanskaa lukuun ottamatta sekä Suomen ja Ruotsin järvet Kun alue on valittu, paina Continue ja jatka eteenpäin.

navionics update korttiTämän jälkeen aloitetaan kartan varsinainen lataaminen. Nykyohjelmalla se pitää tehdä useammassa osassa, mutta Navionicsin mukaan ohjelmaan saattaa tulla muutos jolloin koko valitun alueen voisi ladata yhdellä napin painalluksella. Tämä olisikin varsin toivottu toiminto. Siirrä karttakuvassa olevaa laatikkoa paikkaan josta haluat ladata ensimmäisen kartta-aineiston, ja muuta sen kokoa vetämällä nurkista. Vasemman reunan laatikossa näet ladatun alueen koon, ja voit valita aineiston laajuuden. Halutessasi voit jättää lataamatta Sonar Charts syvyyskäyrät ja Community Edits käyttäjien muutokset. Ne vaikuttavat tietysti kartta-aineiston kokoon ja latausaikaan, eivätkä kaikki laitteet osaa edes käyttää näitä uusia ominaisuuksia.

navionics update korttiKun ensimmäinen valinta on valmis, paina Start ja aloita lataus. Lataus kestää tovin, alueen paikasta riippuen. Kun lataus on valmis, voit siirtyä valitsemaan seuraavaa ladattavaa aluetta painamalla Add More nappia. Toista edellä mainittu toimenpide valitsemalla uusi alue edellisen vierestä, ja lataa alue kortille. Kun lataus on valmis, toista sama juttu uudelleen, tai paina Home nappia. Karttakortin aktivointi ja lataus on valmis ja kortti on valmiina käyttöön.

Uuden käytännön myötä vanha karttakortti jää edelleen käyttäjälle ja toimii normaalisti kuten ennenkin. Sillä ei voi aktivoida enää uusia päivityskortteja, ja sen materiaali on sama kuin ennen päivityksen aktivointiakin.

Uutta päivityskorttia voi tämän jälkeen päivitellä vuoden ajan veloituksetta aikalailla samanlaisella metodiikalla. Kortti kortinlukijaan ja lataus käyntiin. Päivitys vaan menee yhdellä napinpainalluksella, joten se on hieman kivuttomampi toimenpide. Platinum+ karttakorteille päivitysprosessi on ennallaan, eli päivitys tehdään jälleenmyyjän luona vaihtamalla kortti uuteen.