Mainostajamme

Navionics AndroidNavionics julkaisi kesän korvalla uudet Navionics+ ja Sonar Charts tuotteet. Kumpaakaan ei oikein vielä Suomessa ole laajemmin hehkutettu koska niiden hydäyt meikäläisille vesille ovat kohtalaisen pienet, tai ainakin rajatut. Yritetään nyt selventää näiden uusien ominaisuuksien mystiikkaa ja kertoa miten ne istuvat härmäläisille käyttäjille.

Navionics Sonar Charts

Sonar Charts enne ja jälkeen

Navionics Sonar Charts esiteltiin jo aikasemmin tässäkin blogissa ja sen ideahan on kerätä syvyysdataa käyttäjiltä ja siten parantaa kartastojensa sisältöä ja luotettavuutta. Sonar Charts on mielestäni erittäin hyvä konsepti ja lisää varmasti Navionics käyttäjien tyytyväisyyttä varsinkin kalastuksessa, mutta sopii sisältö myös muille vesilläliikkujille. Ideahan on lyhyesti kerrattuna siirtää käyttäjien tallentama kaikuluotiamen syvyysdata elektroniselle kartalle jotta siihen voidaan piirtää entistä tarkempia realistisia syvyyskäyriä.

Navionics sai vihdoinkin pitkän testijakson päätteeksi Sonar Chartsin lanseerattua Euroopassakin, mutta ikäväksemme Suomi jäi edelleen tämän julkaisun ulkopuolelle. Tästähän saamme kiittää Suomen Aluevalvontalakia joka kieltää järjestelmällisen pohjankartoituksen Suomen aluevesillä. Viron rannikko on mukana Sonar Charts alueessa, mutta edes Suomen järvialueet eivät päässeet mukaan tuotteen peittoalueeseen. En sitten tiedä miksi, koska Aluevalvontalaki koskee tietääkseni vain merialueita.

Navionics+

Navionics+ Europe

Navionics+ on taas uusi tuote varsinaiselle karttapuolella, ja on osittain jatkoa mobiilikartoille joissa peittoalueet ovat olleet selkeästi laajempia kuin muistikorttituotteissa. Mobiilipuolellahan Navionics Europe kattaa nimensä mukaisesti lähes koko Euroopan, kun karttaplotteripuolella se kattaa vain Itämeren ja sisävedet. Navionics+ tulee korvaamaan tämän aluejaon, koska sen peittoalueeksi on nyt laajennettu koko Eurooppa sisävesineen, Tanska ja UK poisluettuina. Sinänsä hyvä idea, koska yhdellä kartalla pääsee nyt Välimereltä Helsinkiin, mutta kysymys kuuluukin kuinka moni tarvitsee näin isoa karttapeittoa? Ja mikäli kartan tarve on vain esimerkiksi Suomenlahdelle, maksaako koko Euroopasta turhaan? Pitäisikö pienemmät alueet saada edullisempaan hintaan kuten esimerkiksi Garmin Bluechart tuotteissa? Tosin Garminilla ei vielä ole koko Euroopan kattavaa karttaa johon verrata.

Mutta aivan näin helpolla käyttäjä ei toki pääse… Kun sitten päätät ostaa Navionics+ karttakortin plotteriisi, ei kortilla lähtökohtaisesti ole vielä metriäkään karttaa. Käytännössä ostat latausoikeuden Euroopan karttaan ja lataat itse haluamasi alueen kortille omalla tietokoneellasi. Kortille mahtuu tietysti aina vain osa kokonaisuudesta, joten mikäli olet matkaamassa Välimereltä Suomeen, saatat joutua lataamaan uutta karttaa matkan aikana aina kun saat kohtalaisen nettiyhteyden vierassatamassa. Ja mikäli et ole kovin tottunut latailemaan ja temppuilemaan erilaisten tietokone ja nettisovellusten kanssa, on aika hankkia osaamista koska tähän tämä homma on menossa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä tuleeko aikaisemmat valmiiksiohjelmoidut alueet jäämään myyntivalikoimaan vai ei, itse vaikkaan että eivät jää.

Navionics+ ja Sonar Charts mobiilissa

Palataan sitten itse asiaan. Navionics+ ja Sonar Charts laajenee nyt myös mobiiliin. Tähän mennessä kun iPadiin (tai muuhun iOs / Android laitteeseen) ostetaan Navionics Appi, saadaan sillä ns kertakäyttöinen käyttölisenssi. Navionics aloitti tämän mobiilikarttojen kilpajuoksun ja teki sen erittäin kohtuulliseen hintaan. Alunperin iPhonelle sai Itämeren kartan kympillä, mutta noista ajoista hinnat ovat alkaneet hieman saada lisää lihasta luiden ympärille. Tällä hetkellä Navionics Marine Europe iPhonelle maksaa 20€ ja toimintoja parannellakseen siihen voi ladata lisämoduuleita, lisähintaan tietysti.

Uusin lisämoduuli on nyt Navionics+ ja Sonar Charts jonka saa iPhone versioon 20€ lisähinnalla, iPad käyttäjät joutuvat pulittamaan samasta 50€. Lisämoduuli mahdollistaa 12kk ilmaiset karttapäivitykset sekä Sonar Charts lisukkeen. Ilmaispäivityksethän ovat olleet käytössä jo karttakorttipuolella parisen vuotta, mutta Sonar Chartsin lisäarvo täällä Härmässä on vielä kyseenalaista.

Joten nyt alkaa näyttämään siltä että Navionics on saavuttanut jonkinlaisen lakipisteen Appien penetraatiossa ja on aika saada tuotteesta muös vähän rahaa. Nyt lanseerattu 20-50€ vuosimaksu Navionics+ ja Sonar Charts palvelusta on käytännössä vuosimaksu kartan käytöstä ja vie tuotteelta sen edullisen leiman. Tosin täytyy muistaa että tätä lisukettahan ei ole missään nimessä pakko ostaa, vaan aikaisemmin ostettu Appi toimii edelleen kertamaksulla.

Seuraavassa jutussa käydään läpi Navionics+ tuotteen latausprosessi ja karttadatan vaihto alueesta toiseen. Katsotaan miten kauan kartan lataamisnen vie aikaa ja miten se onnistuu.