Mainostajamme

gofree shopNavico, eli tutummin Lowrance, Simrad ja B&G, on viljellyt pidempään langatonta GoFree mokkulaansa integroimattomana plottereihin ja tämä on aina silloin tällöin herättänyt kysymyksiä. Miksi navigointijätti ei lisää WiFi ominaisuuksia valmiiksi plottereihin, vaan sinnikkäästi pitää WiFi palikkansa erillisenä moduulina? Ehkä nyt nähtävä uudistus ei ole se varsinainen syy, mutta saattaa olla askel johonkin suurempaan josta meille ei vielä kerrota.

Vuodenvaihteen tienoilla Navico uusi GoFree brändin ja irrotti sen Navicon brändäyksestä. Tämä liittyi ilmeisesti siihen että GoFree voisi olla osa jotain suurempaa ja avoimempaa kokonaisuutta, mutta lieköhän sittenkään. Nyt julkistettu ohjelmapäivitys kaikille kolmelle tuotemerkille paljastaa osan uudistuksen syistä.

GoFree Shop

GoGree Shop
GoFree Shop

Uusi GoFree on rajapinta Navicon plottereihin ja nettiin. Sen perinteinen toiminnallisuus, yhdistää karttaplotteri langattomasti tablettiin on edelleen olemassa, mutta juuri julkaistun softapäivityksen avulla GoFree vie plotterin nettiin. Ja tässä tulee nyt jotain selkeää uudistusta jota on odotettu. Nimittäin GoFree avaa plottereihin GoFree Shop verkkokauppaan josta voi ladata kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta suoraan plotterille.

Ensimmäisin ja selkein hyöty on ohjelmapäivitysten lataaminen netistä suoraan plotterille. Enää ei tarvitse ladata päivityksiä kotona tai töissä tietokoneelle, siirtää niitä muistikortille ja siitä plotterille, vaan nyt koko homma sujuu sataman rauhassa. Softapäivitykset ladataan suoraan plotterin korttipaikassa olevalle muistikortille, josta ne voi kätevästi asentaa laitteeseen. Tämä helpottaa prosessia, ja ehkä sitä kautta moni plotterinomistaja päivittää laitettaan useammin?

GoGree ShopToinen selkeä hyöty on kalamiehille suunnattu, ja se on Insight Genesis syvyyskarttojen lataaminen suoraan plotterille. GoFree Shop on suora rajapinta omalle Insight Genesis tilille (kirjautuminen omilla tunnuksilla), josta pääsee lataamaan tietenkin omat kartat, mutta myös kaikki julkisessa jaossa olevat kartat. Insight Genesis karttoja saa Suomessa vain järvialueilta, koska järjestelmällinen pohjankartoitus on Suomessa edelleen kiellettyä. Insight Genesis toiminnallisuuteen palataan erillisessä artikkelissa myöhemmin.

GoGree ShopKolmas äärimmäisen kätevä hyöty tulee kaikille, ja se on GRIB säätietojen lataus suoraan plotterille. GRIB säätiedot voi nyt ladata kätevästi ennen merelle lähtemistä ja tutkailla sääennusteita suoraan plotterin ruudulta, karttakuvan päältä. Tämän toiminnallisuuden käyttöä varten kannattaa hieman opiskella sään tulkitsemista jotta tiedosta on jotain oikeaa hyötyä. Tämä toiminnallisuus ei ehkä ole vielä täydessä iskussaan, ja nähtäväksi jää saako Theyr palvelun kautta vain ilmaisessa jaossa olevat tiedot, vaan myös maksulliset, tarkemmat tiedot. Palataan tähän kun tätä pääsee kunnolla testaamaan keväämmällä, kyseinen toiminto ei vielä ainakaan näkynyt GoFree Shopin valikoissa, mutta onhan tuolla merellä vielä jäätkin pinnassa…

GoGree ShopJa tarjoaahan GoFree Shop tietysti myös karttoja. GoFree Shop tarjoaa valikoiman karttatuotteita joita voi ladata omalle laitteelleen. Ne tosin aktivoituvat juurikin kyseiselle laitteelle, eli niitä ei voi kopioida kortille ja viedä toiseen laitteeseen. Ajatus on silti hyvä, mikäli pidemmällä reissulla tarvitaan karttoja, saa ne kätevästi netistä eikä tarvitse etsiä jälleenmyyjää. Vastuu oikean kartan ostamisesta jää tietysti käyttäjälle itselleen.

GoFree Shopin käyttöönotto edellyttää GoFree moduulia, Simrad NSS Evo2,  B&G Zeus2 tai Lowrance HDS GEn2 Touch ja HDS Gen3 laitetta, uusinta softapäivitystä ja WiFi netti-yhteyttä. Kännykän jaettu WiFi riittää, mutta surempien tiedostojen lataaminen saattaa silloin kestää hieman pidempään. Ainakin pikaisen testin perusteella Applen WiFi jako tuntui pelaavan ihna hyvin. Uusi GoFree Shop ei siis toimi vanhemmilla Simrad NSS, B&G Zeus Touch tai Lowrance HDS Gen2 tai Gen1 laitteilla.

GoGree ShopGoFreen hyvä puoli onkin ehkäpä siinä, että sen mahdollisuudet ovat aika rajattomat. Mitä kaikkea netti tarjoaakaan uusille monitoiminäytöille:`kolmannen osapuolen Widget tyyppiset lisäohjelmat joilla voi muokata ruutuja haluamakseen, videoita ja ohjeita, tukipalveluita ja vaikkapa huollon etäyhteydet ja paljon muuta. Ja ennen kuin joku ehtii sanoa, tietysti virukset…

Joten, lataa softat seuraavista linkeistä: Simrad NSS, Lowrance HDS Gen3, Lowrance Gen2 Touch ja B&G Zeus2. Ohjelmapäivitys saattaa käynnistää laitteesi kahteen kertaan, joten varmista että päivitysprosessi on valmis ennen kuin poistat päivityskortin koneesta!

Mutta ainakin itse odotan tältä uudistukselta paljon, ja kerron lisää kokemuksistani kevään ja kesän aikana jahka pääsen itsekin kokeilemaan tätä uutuutta. Siihen saakka laita omat kommenttisi aiheesta ja kerro mitä palveluita plottereihin voisi tällä tekniikalla toteuttaa?