Mainostajamme

NMEA2000 verkon yksi suurimmista ja tunnetuimmista komponenttien valmistajista, Maretron, on julkaissut uusia mielenkiintoisia palikoita aluksen valvontajärjestelmän rakentamiseen. Näitä ihmeitähän on jo ehditty hieman vilkaista Seattlen NMEA Expossa sekä Amsterdamin METS messuilla edellisen syksyn aikana. Mutta mitään kovin erikoista ei ole aiheesta vielä ehtinyt tarinoimaan, eikä valmistajakaan ole asiaa virallisesti tätä ennen julkaissut. Nyt Maretron on täräyttänyt ulos ihan oikean lehdistötiedotteen jota tässä hieman referoidaan.

MBB100 (Maretron Black Box Vessel Monitoring and Control) on “musta laatikko” joka sisältää esiladatun Maretronin N2KView aluksen monitorointi ja hallinta-ohjelman. Siis pieni tietokone jossa pyörii tuo N2K verkon ihmeellinen sydän eikä mitään muuta. N2KView softahan on koko homman juju, eli tällä softalla pääsee käsiksi alukseen asennettuun N2K verkkoon tutkimaan sen tekemisiä ja/tai käpistelemään siellä majailevia N2K kytkimiä.

IPG100 (Internet Protocol Gateway) on rajapinta jonka avulla voi kytkeä MBB100 askeja, DSM800 kosketusnäyttöjä, PC, MAC tai tablettikoneita/mobiileja N2K verkkoon jotta voit katsella ja hallita sitä päätelaitteesta jossa on N2KView ohjelma. Kun perusveneilijä vilkuilee N2K dataansa verkkoon kytketyltä N2K näytöltä, “lelufriikki” kytkee verkkoon IPG100 purkin kautta kaikki mahdolliset koneet ja iJutut  joissa pyörii Maretronin N2KView softa. Eikä tässä vielä kaikki, koska IPG100 on kytketty N2K verkkoon, voi se lähettää kaiken datan TCP/IP paketteina Ethernet-verkkoon, WiFi verkkoon tai vaikka Internetiin, cool, huh?

No leikki leikkinä, tarkoitus ei tosiaankaan ole väheksyä Maretronin uusia leluja, itse olisin heti valmis asentamaan kyseiset kilkkeet omaan alukseen jos alus olisi sellainen että siihen viitsisi alkaa virittämään suurempaa N2K verkkoa ja kytkinhässäkkää. Ehkäpä seuraava vene on siinä luokassa että sen kanssa voi alkaa virittelemään näitä juttuja.

Mutta silti nämä uudet komponentit tuovat aluksen kaukohallinnan ja monitoroinnin lähemmäs tavallista veneilijää. Aiemmin vastaavia kamoja on ollut saatavissa vain normaalia hinnakkaimmilta valmistajilta, ja vaikka en vielä tiedäkään mitä nämä uudet kamat maksavat Suomen maaperällä, uskon vahvasti että ne tulevat olemaan edullisempia kuin esim Palladium Techsin vastaavat hilppeet. Jenkeissä IPG100 maksaa 595USD ja MBB100 1.295USD. No ei nämä mitään ilmaisia olekaan, mutta uskokaa tai älkää, jotkut muut ovat vielä kalliimpia.. Eikä nämä vielä riitä, N2KView softa, joka siis tähän hommaan tarvitaan, maksaa noin 1.000€ täällä kotisuomessakin…

Mutta koska kyse on aika erikoisista ratkaisuista, ei näistä kannata edes yrittää kirjoittaa sen pidempää tarinaa ennen kuin näitä pääsee joskus (ehkä) livenä hypistelemään ja tutkimaan. Pakettien sisältö, hinnat ja kytkettävyys on vain muutamien kytkentäkuvien lukemisen jälkeistä huumaa, enkä todellakaan ota vastuuta tämän tarinan oikeellisuudesta toistaiseksi. Mutta yritän selvittää asiaa eteenpäin jahka kotimaisen maahantuojan valikoima käsittää nämä uutuudet.

Onko itselläsi veneessä N2K roinaa? Oletko ajatellut joskus laajentaa hanketta johonkin tämäntapaiseen ratkaisuun? Miten itse seuraat N2K verkossa kulkevaa bittivirtaa? Laitahan kommenttisi tuonne kommenttilaatikkoon..