Mainostajamme

Veneilykauden avajaiset, Helsingin Venemessut aukaisivat ovensa kutsuvieraille ja alan ammattilaisille perjantaina kello 10. Suurelle yleisölle messut avattiin iltapäivällä erikoislipulla, mutta lauantaista alkaen messuhallissa on toinen toistaan hienompia veneitä, ja uusia kiiltaviä tarvikkeita. Otetaan tässä pikainen katsaus siitä mitä messuille kannattaa lähteä katsomaan elektroniikan tiimoilta. Yritän toki päivittää blogia messujen aikanakin aina kun jotain uutta ja mielenkiintoista löytyy.

Jos aloitetaan juttu niistä suurista, kauniista ja tunnetuista merkeistä, niin on helppo ottaa ensimmäiseksi esille Furuno joka on ollut uutisissa jo pariinkin otteeseen lähiaikoina. Ensin japanilaisjätti julkaisi uuden luotaimen ja pian sen jälkeen uudet karttaplotterimallit. Myös uudesta monitoiminäytöstä on huhuttu pariinkin otteeseen jenkkiläisten lehtimainosten perusteella. Nämä jo julkistetut tuotteet nähdään Furunon osastolla, joten niitä kannattaa ehdottomasti käydä vilkaisemassa. Uudet laitteet näyttävät vankkarakenteisilta ja varsin Furun-omaisilta… Tulikohan vahingossa keksittyä uusi adjektiivi Furunon mainososastolle, tosin se on selkeä plagiaatti Eniron vastaavasta lauseesta. Mitä sitten tapahtuu 16.2. jälkeen, kun Miamin venemessuilla on luvattu julkaista uusi laitesukupolvi josta nuo aikaisemmin esitetyt mainoskuvatkin kertovat, jää näillä näkymin nähtäväksi vasta silloin. Mitään ennakkotietoa ei toistaiseksi ole julkaistu Furunon Suomen toimistolta, joten kovin salaperäiseltähän tämä tilanne näyttää.

Raymarine toi messuille uudet e- ja c-sarjan monitoiminäytöt sekä viime syksynä lanseeratut kämmenlämpökamerat. Uudet suuremmat monitoiminäytöt jatkavat Raymarinen Venelehden testivoittajan (Vene 2/2012) e7 mallisarjan mukana esiteltyä Lighthouse teknologiaa mutta suuremmassa koossa. Pari päivää sitten saamani tiedon mukaan Raymarinen uudet laitteet ovat myös ensimmäisiä karttaplottereita maailmassa jotka pystyvät näyttämään Navionicsin käyttäjien lisäämiä ja korjaamia karttatietoja (User Generate Content, UGC) karttanäytöllään. Laitteissa on aktivoitavissa Community layer kerros, jonka avulla karttakortille päivitetyt tiedot saadaan näkyville. UGC tiedot saa ladatuksi Navionicsin Freshest Data karttapäivityspalvelusta kunhan karttakortti on tarpeeksi uusi ja 12kk ilmaiset päivitykset ovat voimassa.

Garmin on tuonut messuille kattavan valikoiman laitekantaansa, ja uutuuksina messuilla ovat METSissä esitellyt GSD-luotainaskit ja VHF puhelimen lisäluuri. Lämpökameroista tai niiden paikallaolosta ei ole havaintoa. Garminilla on lisäksi osastollaan täysin toimiva esimerkki GHP-10 autopilotistaan, jossa voi itse käydä toteamassa miten mm. Shadow Drive mekanismi toimii. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Navico konsernin merkit ovat esillä kahdella eri osastolla. Simrad ja B&G ovat esillä Maritimin osastolla, ja Lowrancet OPM kalastustarvikkeen osastolla. Simrad esittelee osastollaan uutta 4G tutka-antennia sekä langatonta tiedonsiirtoa. Tästä Simradin ja B&G:n langattomasta tekniikasta on ollut puhetta jo jonkin verran eri puolilla nettiä, itseasiassa paristakin eri tekniikasta, mutta olen ajatellut jättää sen vielä kirjoittamatta koska haluan päästä aiheesta hieman enemmän jyvälle. Aiheesta tullaan siis vielä kirjoittamaan esittely jahka ymmärrän itse ensin mistä tässä oli oikein kyse. Lowrancen uutussmalli HDS Gen2 mallisarja on taas varmasti tutustumisen arvoinen koska se sallii uuden Structure Map toiminnon näkeminen luonnossa on varmasti mielenkiintoinen juttu. Tässä on aina hyvä muistuttaa Suomen laista, joka kieltää järjestelmällisen pohjankartoittamisen Suomen aluevesillä.

Sitten muuta, Standard Horizonin uudet nettikäyttöiset plotterimallit ovat esillä John Nurminen Marinen osastolla (kuten myös allekirjoittanut). Samalla esillä on myös uudet Standard Horizonin VHF puhelimet AIS vastaanottimella ja ilman ja maailman ensimmäinen käsi VHF jossa on sisäinen GPS ja DSC hätäkutsu. Tämä laite on ehdolla myös Vuoden Veneilytuotteeksi, joten siitä vaan äänestämään. Kiinteissä koneissa erikoisuuten on erittäin kompaktit mallit GX1100 ja uusi GX1600, nämä mahtuvat nimittäin pienempänkin asennuspaikkaan. Aiemmin uutisoitu Scanstrutin iPad kotelo ei valmistajn viiveistä johtuen ehtinyt Suomeen messuille, joten sitä ei pääse livenä näkemään vielä toistaiseksi.

Brittiläinen Echopilot esittelee Joonaslokin osastolla eteenpäin näyttäviä luotaimiaan, ja onpahan osastolla myös herra ja rouva Echopilot vierailemassa ensimmäisenä viikonloppuna. Echopilotin tuotetista kannattaa käydä vilkaisemassa ainakin uutta 3D luotainta, joka kykenee näyttämään pohjanmuodot kolmiulotteisen veneen etupuolelta.

PC softapuolelta esillä on myös Nobeltec Trident ja Odyssey, jotka löytyvät Navigreenin osastolta. Nämä erittäin hienot ja teknisesti upeasti toteutetut ohjelmat ovat samasta Ranskalaisesta softatalosta. Signet osti aikanaan Nobeltecin vaikka yhtiön oma MaxSea olikin jo erittäin suosittu raskaamman luokan navigointisofta. Sittemmin ohjelmat ovat lähentyneet toisiaan erittäin vahvasti myös ulkonäöllisesti, joten aika näyttää mihin tässä lähes puoliksi Furunon omistamassa yhtiössä ollaan menossa.

Tässäpä kaikki mitä tällä kertaa on jäänyt haaviin messujen tiedotteista ja omien kontaktien kautta. Tulen jatkamaan messubloggailua messujen aikana ja jälkeen jos jotain erityistä sattuu silmään. Seuraa siis blogia päivittäin, koskaan ei voi tietää mistä uutuudesta luet seuraavaksi ensimmäisenä Afterdiver blogista.

Jos haluat että käyn vilkaisemassa jotain tiettyä elektroniikkauutuutta, laitahan kommenttisi niin katsotaan löytyykö siitä mitään mielenkiintoista. En lupaa mitään, mutta yritän ainakin.