Mainostajamme

Garmin on esitellyt alkuvuodesta uuden VHF meriradio mallistonsa, ja Garmin VHF mallisto onkin saanut kokonaan uuden ilmeen. Uudet Meri VHF puhelimet tukevat Garmin navigointilaitteiden ulkoasun linjaa ja kokonaisuus on entistä selkeämpi.

Meri VHF radiopuolella ei juurikaan uusia ominaisuuksia viljellä, mutta radiolaitteet saavat silti uusia malleja aina muutamien vuosien välein. Integroidut AIS vastaanottimet ovat yleistyneet jo kaikille merkeille, ja sisäisä GPS vastaanottimiakin alkaa jo näkyä eri VHF radiovalmistajien mallistoissa.

 

Garmin VHF mallisto

Garmin VHF 110i on valmistajan uusin D-luokan perus VHF meriradio. Siinä on Garmin laitteiden tapaan NMEA2000 liitettävyys mutta myös vanhempi NMEA0183 väylä löytyy- Lähetystehoa D-luokan tapaan löytyy 25W ja siinä on sisäinen haileri toiminto sekä liitäntä ulkoiselle kaiuttimelle.

Garmin VHF 110i suositushinta on 379€, ja sen toimitukset alkavat maaliskuun lopussa.

Garmn VHF 210i AIS jatkaa AIS integroitujen laitteiden mallistoa, ja on myös NMEA2000 sekä NMEA0183 liitettävä laite. Erona VHF 110i malliin on irrotettava käsimikki, josta voi olla hyötyä esimerkiksi avoveneasennuksissa vähentämässä pitkäkyntisten kiinnostusta. Lähetystehoa D-luokan tapaan löytyy samat 25W ja yös tässä mallissa on sisäinen haileri toiminto sekä liitäntä ulkoiselle kaiuttimelle.

Garmin VHF 210i AIS suositushinta on 749€, ja sen toimitukset alkavat huhtikuussa.

Molemmat mallit sisältävät kaikki kansainväliset ja US kanavat. Lisäksi Suomen Garmin jälleenmyyjien kautta ostetuissa laitteissa on esiohjelmoituna myös Pohjolassa käytettävät L ja F-kanavat.

Maailman suurimpana GPS laitteiden valmistajana Garmin ei ole kuitenkaan tuonut vieläkään sisäistä GPS vastaanotinta VHF mallistoonsa, ellei sitten joku uusi malli ole vielä putkessa mutta ei vielä lanseerattuna.

VHF meriradio edelleen luvanvarainen

VHF meriradiot alkavat toivottavasti yleistymään kunnolla huviveneilyssä kun Suomen Purjehdus ja Veneily Ry uudisti katsastusohjeitaan alkuvuodesta 2017. Uusissa ohjeissa mahdollistetaan pyrotekniikan vaihtaminen elektroniikkaan, ja yksi raketit korvaava tuote on nimenomaan D-luokan VHF meriradio.

VHF meriradio on yksi kansainvälisen merenkulun tärkeimpiä kommunikointivälineitä, ja siksi se ovat luvanvaraisia. Jotta huviveneessä voidaan käyttää VHF meriradiota, tulee veneenomistajan käydä suorittamassa Rannikkolaivurin radiotodistus, eli SRC tutkinto. Tämän jälkeen veneeseen anotaan Viestintävirastosta Aluksen radiolupa jossa ilmenee aluksessa käytettävät radiolähettimet. Aluksen radioluvasta ilmenee myös VHF puhelimeen ohjelmoitava MMSI numero, joka on ikään kuin VHF puhelimen numero johon voi soittaa suoran DSC puhelun. Aluksen radioluvan voi nykyään hakea suoraan VV:n verkkosivujen kautta.

Viestintävirasto järjestää SRC tenttejä eri puolilla Suomea, ja tutkintomateriaali on ladattavissa Viestintäviraston nettisivuilta veloituksetta. Tutkintoaikataulut selviävät Viestintäviraston nettisivuilta.