Mainostajamme

Kävimme tutustumassa Furunon uuteen TZ3 sarjan näyttöön Dusseldorfin venemessuilla. Alla video, miltä se näyttää.

Furuno on tunnettu siitä, että heidän tuotevalikoima uusiutuu harvakseltaan, mutta kun laite tulee, sillä mennäänkin sitten useita vuosia. Siinä välissä, kun furuno uusii tuotteensa kerran, monet valmistajat esittelevät kaksi tai kolme uutta mallisarjaa. Ammattimerenkulun pohjalta ponnistava Furuno kumminkin pyrkii pitämään tuotekavalkaadinsa mahdollisimman stabiilina ja pitkäikäisenä, jolloin laitteiden yhteensopivuus säilyy pitkään samana, samoin käytettävyys. Nytkin ensimmäisen ja kolmannen sukupolven laitteissa käyttöliittymä on pyritty pitämään jo totutun kaltaisena, jotta käyttäjökunta pystyy mahdoollisimman hvyin hyödyntämään vanhasta opitun ominaisuuksia.

Mitä uudet plotterit tarjoavat?

Mallisto käsittää kolme eri mallia

  • 12”-wide: TZT12F (1280×800 – WXGA)
  • 16”-wide: TZT16F (1920×1080 – Full HD)
  • 19”-wide: TZT19F (1920×1080 – Full HD)
Furuno TZT3 mallisarjan laitteissa on laitteet 12,16 ja 19 tuuman kokoluokassa.

Kirkas IPS näyttö ja tehokasta suorituskykyä

12 tuuman laite on hybrid touch laite, jossa on sekä käyttönäppäimistö, että kosketusnäuttö. Tämä kosiskelee etenin purjehtijoita, jotka tykkäävät käyttää enemmän nappikäyttöisiä laitteita, kuin pelkkää kosketusnäuttöä. 16″ ja 19″ näytöissä on pelkästään kosketusnäyttö ja ne soveltuvat myös ns “glass bridge” sovelluksiin, josisa näyttö upotetaan mustaan kiiltäväään lasipintaan. Kaikki näytöt on varustettu terävällä IPS näyttöpaneelilla, joka on käytännössä jo tämän luokan laitteissa selkeä vaatimus. 12 tuuman näyttö on 900cd, kun isommat tarjoavat 1000cd kirkkauden. Prosessoreina on laitteissa sama prosessori, mitä on käytetty jo aikaisemmin esitellyssä TZT2BB laitteessa, eli i.MX6 sarjan neliydinprosessori. Tämä lupaa laitteille erittäin ravakkaa suorituskykyä raskaallakin kuormalla.

Sisäinen kaikuluotain

Furunon kaikuluotaimet on olleet aina mailman kärkeä ja ovatkin voittaneet vuosi toisensa perään NMEA:n palkintoja. Uudessa TZT3 sarjan laitteissa on sisäänrakennettuna 1kW chirp kaikuluotainmoduli. Dual Channel Chirp pystyy käyttämään rinnakkaista lähetystä, joka on kaksi kertaa nopeampi kuin sarjalähetysmuotoinen laite. CHIRP luotain tukee Low, Mid ja High taajuuksia ja se osaa automaattisesti valita taajuuden syvyyden mukaan. Halutessaan TZT3 sarjassa voi käyttää myös perinteistä 50/200kHz CW-anturia CHIRP-anturin sijaan joka helpottaa vanhan laitteiston päivitystä tai mahdollistaa edullisempien perusanturien käytön laitteessa. Laitteessa on luonnollisestikin Furunon RezBoost toiminto, joka vahvistaa kaikuluotainkuvaa digitaalisesti. Uusi kaikuluotain käyttää 12 pinnistä liitintä vanhan 10 pinnisen sijaan, mutta tähän on saatavilla myös sovitekaapeli, jolla vanhoja antureita voidaan hyödytnää.

Lisäksi on mahdollista saada ulkoinen vahvistin DI-FFAMP moduli, joka tarjoaa maksimissaan 3kW kaikuluotaustehon ja DUAL CHIRP ominaisuuden. DI-FFAMP modulilla voidaan käyttää 5/10Kw kaikuluotainmoduleita ja se yltää 28-200kHz tajuuskaistalle. Ja niille, jotka tällaisia tehoja tarvii, on tietenkin päivän selvää, että maksimi syvyys luotaimella on 4.2 kilometriä. Ihan jokapojan kalastuskäyttöön kallavedelle nämä modulit ei ole tarkoitettu.

Ulostulot, kartat ja käyttöliittymä

Käyttöliittymä on samankaltainen, kuin aikaisemmissakin TZ sarjan laitteita, mutta pieniä viilauksia käyttöliittymään on tehty ja niin kuuluukin. Furunon filosofiaan muutenkin on kuulunut tehdä aina mahdollisimman hyvä rauta, jolle tarjotaan kehittyvä ohjelmapäivitystuki vuosiksi. Näin esimerkiksi TZT2 sarjan laite kehittyi vuosien aikana paljonkin siitä, mitä se oli alussa. Uuden mallipolven myötä käyttöliittymän graafista ulkoasua on muutettu ja joitakin ikoneita on uudelleensuunniteltu, kumminkin käyttöliittymä on sulautettu vastaamaan TZtouch2 V7 käyttöliittymää. Reittipisteet ja reitit on täysin sykronoitavissa TZiboat ja TZtouch2 sarjan laitteiden kesken ja luonnollisesti laitteet juttelevat myös TZ sarna PC ohjelmien kanssa.

Luonnollisestikin laitteesta löytyy sisäänrakennettu WiFi, ulkoinen HDMI liityntä ja USB ulkoisia laitteita varten. Positiivesena yllätyksenä voidaan pitää, että laitteessa on 2kpl ethernet liittimiä, joka mahdollistaa esimerkiksi sen, että tutka ja kaksi näyttöä ja vaikka AIS transponderi voidaan kytkeä kaikki samaan verkkoon ilman verkkolaajenninta. Laitteen takakannen alla on luukku jossa on paikka Micro SD kortille, jonne luonnollisesti asennetaan kartat. Furuno käyttää edelleenkin omia karttojaan, jotka voi ladata heidän verkkosivultaan. Antamalla laitteen SI koodin jälleenmyyjälle, saa avattua haluamansa kartta-alueen minne päin maailmaa tahansa. Tämä ammattimerenkulun ominaisuus on kätevä pitkän matkan purhehtijalle. Karttoja voi avata kulloiselekin alueelle tarpeen mukaan ja ladata vaikka matkalla.

Furuno TZT3 12 hybrid touch plotteri

Näyttöjen kehityssuunta kulki pitkään pelkkien kosketusnäyyttöjen suuntaan. Niin Furunollakin. Toki Furuno ja muutkin valmistajat ovat tarjonneet näyttöihinsä erillistä ohjauspaneelia, jolla laitteen toimintoja voidaan käyttää. Etenkin suomesa, jossa kumminkin veneet on usein pienempiä, kuin maailmalla on ns. hybrid touch laitteita kaivattu ja näinollen furunokin esittelee 12″ laitteessa jälleen kaivatun käyttöpaneelin.

Laajasti näyttävä IPS näyttö

Uudet IPS näytöt on hämmästyttävän teräviä kaikista suunnista

IPS näyttö pystyy tarjoamaan parhaimmillaan 80-89 asteen kulman näyttöön, eli sitä pystyy lukemaan kaikista suunnista ja jopa suorassa auringonvalossa.

Kiinnitysvaihtoehdot ja mitat

Uudet TZT 12″ ja 16″ sarjan laitteet voidaan kiinnittää joko uppoasennukseen tai asennusjalalla ja 19″ laite voidaan kiinnittää ainoastaan uppoasennukseen. Pinta-asennusjalka myydään pienempiin laitteisiin aina erikseen.

Furuno TZT12 sarjan näytössä on myös nappikäyttömahdollisuus ja laite voidaan kiinnittää jalalla tai upottaa
16 tuumaisessa laitteessa on vain kosketusäyttö, ja se voidaan upottaa tai asentaa jalalle. Tyyppillisesti tämän kokoluokan näytöt jo upotetaan
Furuno TZT19 laitteessa on vain upotusmahdollisuus.

On mielenkiintoista nähdä, kun laitteita alkaa keväällä 2020 tulemaan meilläkin asennukseen, millaisen paketin Japanilaiset on saaneet tällä kertaa aikaiseksi. Kertaakaan ei ole tarvinnut pettyä ja ei tälläkään kertaa.

Lisätiedot laitteista www.furuno.fi ja www.heater.fi