Digital YachtBrittiläinen Digital Yacht on aika-ajoin kunnostautunut erilaisten elektronisten lisähärpäkkeiden valmistajana. Tällä kertaa pajalta on tullut ulos uusi NMEA2000 verkon AIS vastaanotin joka kantaa nimeä Digital Yacht AISnode.

AIS vastaanottimia on markkinoilla vaikka ja kuinka, eikä ne eroa toisistaan juuri mitenkään. Peruspurkki on varustettu kaksikanavaisella AIS vastaanottimella, yksi kullekin AIS kanavalle. Loppu onkin semantiikkaa ja paketointia.

Mainostajamme

Digital Yacht AISnodeDigital Yacht AISnode ei sinänsä eroa massasta, mutta on silti yksi edukas ja kompakti vaihtoehto niille joilla VHF puhelin on jo saatettu tälle vuosituhannelle, eli siinä on DSC toiminto ja Distress painike. Muutenhan suurin osa uusii VHF puhelimen sellaisena jossa on integroitu AIS vastaanotin, ja se onkin useimmiten ihan järkevää ja kustannustehokasta. Ja mikäli VHF puhelin tosiaan on uudehko ja täyttää sille asetetut odotukset, on pelkkä AIS vastaanotin järkevää hankkia mahdollisimman helposti asennettavaksi.

Mikäli veneessä on jo valmiiksi tehty NMEA2000 verkko, sopii Digital Ycht AISnode erinomaisesti järjestelmään. Lisää yksi T-haara verkkoon, liitä siihen Digital Yacht AISnode, ja olet lähes valmis. AIS vastaanottimien kanssa ainoa mietintää edellyttävä seikka onkin antenni. AIS vastaanottimet kun käyttävät samoja taajuuksia kuin VHF puhelimet, käy niihin sama antennikin. Helpoin tapa on hankkia olemassaolevan VHF puhelimen antennin jatkeeksi antennijakaja, eli splitteri. Tällä noin satasen purkilla voi jakaa olemassaolevan VHF antennin sekä AIS vastaanottimelle, että VHF puhelimelle. Toinen tapa on tietysti oma VHF antenni AIS vastaanottimelle ja VHF puhelimelle, mutta silloin pitää antennitkin asentaa kahteen eri paikkaan.

Antennijakajien kanssa pitää kuitekin olla sen verran tarkkana, että AIS vastaanottimille tarkoitetut ns. passiiviset antennijakajat eivät käy AIS lähettimien kanssa käytettäviksi. Mikäli veneessä siis on jo jakaja, ja miettii B-luokan AIS lähettimen hankintaa, on antennijakaja oltava nss. aktiivimallia.

Digital YAcht AISnode vaikuttaa varsin pätevältä pikku purkilta joka hoitaa AIS datan vastaanottamisen NMEA2000 verkkoon. Sen hinta on asettunut Merikartat.fi Digital Yacht AISnode , joka tekee siitä ihan varteenotettavan vaihtoehdon monen muun AIS purnukan kanssa.