Mainostajamme

Vuosittainen METS näyttely Amsterdamissa kerää aina marraskuussa tuhansittain venealan ammattilaisia RAI messukeskukseen katsomaan kuumimpia uutuuksia ja etsimään uusia tuotteita omiin tarpeisiinsa. Messuilla valitaan myös parhaista parhaat, DAME Award palkinnot on jaettu METS messuilla jo vuosien ajan, ja tänä vuonna elektroniikkapuolella voittajaksi nousi ehkä pienoinen yllätysnimi.

DAME Award

Vuoden 2016 DAME Award kokonaiskilpailun voittajaksi valittiin Torqeedo Cruise FP sarjan sähkömoottorit, jotka edustavat uutta teknologiaa ja tarjoavat pienen ja kevyen ratkaisun veneiden moottorivalinnaksi.

Dame Award Category Winner Electronics

Airmar DX900+Elektroniikkapuolen kategoriavoittajaksi nousi ehkä jopa hieman puun takaa anturivalmistaja Airmar uudella innovatiivisella DX900+ MultiLog lokianturillaan. Uutuusanturissa on neljä elektromagneettista anturia jotka mittaavat erittäin tarkkaan liikettä neljään suuntaan. Tämä mahdollistaa nopeuden mittaamisen eteenpäin ja taaksepäin, mutta myös sivuttain. Ja kun nopeus saadaan mitattua myös sivuttain, osaa anturi laskea myös veneen sorron. Viiden kuvassakin näkyvä anturi on korkealuokkainen lämpötila-anturi.

Airmar DX900+ Multilog tulee myyntiin alkuvuodesta 2017, mutta sen suositushintaa ei ole vielä vahvistettu. Erilaisista lähteistä voi kuitenkin löytää arvioita, joiden mukaan anturin hinnaksi tulee jotain välillä 1.000-1.500€. Anturia tulee saataville NMEA0183 versiona, sekä NMEA2000 versiona erillisen adapteripurkin kanssa. Anturissa on lisäksi Bluetooth linkki, joka mahdollistaa mm. anturin kalibroimisen älypuhelimella. Alustavien tietojen mukaan anturi käy suoraan Airmar DST800 Smart anturin asennusholkkiin, joten se on retrofitattavissa vanhan anturin tilalle.

Dame Award Category Winner Marine Safety

SeatagsTurvallisuuspuolen kategoriavoittaja oli niin ikään ehkä pieni yllätys. Voittajaksi nimittäin nousi Seatags MOB ranneke, joka ei ainakaan Ruorimiehen mielestä ole aivan innovatiivisimmasta päästä tuotteita, vaikka ei tässä kategoriassa juuri mitään muutakaan voittajaksi sopivaa ollutkaan. Kyseessähän on siis MOB (ManOverBoard) ranneke, joka oli ihan ookoo innovaatio 10 vuotta sitten, mutta vielä tänä päivänä AIS MOBien, ja PLB-lähettimien maailmassa?

Seatagsin toimintaperiaatekin on hieman turvaton. Sen aktivoimisen parina on älypuhelin, johon ladataan Seatags App joka sitten paritetaan rannekkeen kanssa. Sitten kun rannekkeen omaava täkkäri putoaa veneestä, ja yhteys puhelimeen katkeaa, alkaa Appsi hälyttämään. Ei siis silloin kun kippari putoaa veteen, vaan sitten kun yhteys on menetetty. No, sitten kun hälytys on aktivoitu, Appsi näyttää veneen sijaintia, sekä etäisyyttä ja suuntaa siihen pisteeseen jossa yhteys menetettiin. Pahimmassa tapauksessa uhri on ajelehtinut jo pitkälle tästä pisteestä, eikä Appsi tiedä uhrin sijainnista yhtikäs mitään.

Seatagsissa on vielä yksi lisäominaisuus, se nimittäin voidaan koodata lähettämään tekstiviesti haluttuun matkapuhelimeen mikäli Appsi aktivoituu. Vikaviestejä varmasti lähtee kun Bluetooth yhteydet tulevat ja menevät, ja puhelimet sammuu merellä. Ja tässä kohtaa on hyvä pitää mielessä että puhelin on päällä, ja se ei ole jossain äänettömässä tilassa kun ranneke on kannella käytössä.

Seatags suositushinta valmistajan verkkokaupassa on 89€/kpl, tai 259€/3kpl pakkaus. Onhan Seatags varmaan parempi kuin ei mitään, mutta sama raha kannattaa kyllä Ruorimiehen mielestä sijoittaa johonkin toimivampaan MOB ratkaisuun.

Muita mainitsemisen arvoisia erikoismainintoja saivat Furuno DSR4D-NXT Doppler tutka, Garmin Quatix3 älykello, B&G Vulcan 9 plotteri, Raymarine Quantum tutka, Raymarine Ocean Scout TK lämpökamera, Scanstrut USB virtaliitin ja Scanstrut ROKK Mini asennustelineet

Mitä mieltä kategoriavoittajista? Kirjaa omat kommenttisi alle.