Mainostajamme

Sarjassamme tulipahan kokeiltua tutustutaan tällä kertaa alkometriin. Vaikka meillä Suomessa on kuinka ja paljon vastuuntuntoisia veneilijöitä (ja autoilijoita), on meillä myös niitä toisen ääripään kulkijoita. Mutta ehkäpä pahin turvallisuusriski ovat ne meistä jotka ottavat ja luottavat siihen että “ei tässä vielä mitään romilleja ole“. Tämä itseoppineiden alkoholin ja ihmisen biologian syöverit tunteva ihmisjoukko joka pystyy kyllä ohjastamaan kulkuneuvonsa vaikka missä kunnossa, ainakin omasta mielestään.

Mutta mistä tässä oikein on kyse? Saimme käsiimme uuden alkometrin joka rantautui pimeään Härmään myyntiin juuri ennen alkoholin suurinta kulutusjuhlaa, Joulua. Onhan alkometerjä nähty pitkin aikoja, joten mistään pyörän uudelleen keksimisestä tässä ei suinkaan ole kyse. Ruorimiestä kiinnosti lähinnä uutuuden hinta/laatusuhde ja sen mobiilikäyttöliittymän toimivuus.

BACtrack Mobile alkometriBACtrack on jenkkiläinen valmistaja jonka sortimenttiin kuuluu useampi erilainen alkoholin mittalaite. Valmistajan mukaan laitteita käytetään myös viranomaiskäytössä, tästä meillä ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa. Mutta siihen puuttumatta, mallistossa on useita erilaisia puhaltimia jotka vaikuttavat olevan parilla eri tekniikalla toteutettuja. Tässä tutustutaan lähinnä uusimpaan, ja ehkäpä mielenkiintoisimpaan BACtrack Mobile malliin.

BACtrack Mobile alkometriBACtrack Mobile alkometri

BACtrack Mobile alkometri on erittäin pienikokoinen laite, paljolti siksi koska siinä ei ole omaa näyttöä. Sen koko toiminta perustuu älypuhelimeen asennettavaan Appsiin. Sen mittaustekniikkana käytetään vallalla olevaa polttokennomittausta joka tuntuu olevan yleisin käytössä oleva tekniikka paremman luokan mittareissa. BACtrack Mobile alkometri sai joulukuussa myös VTT testitulokset joiden mukaan sen mittaustulos on riittävän tarkka. Testituloksissa mittavirhe oli esimerkiksi 0,57 promillen kuivalla testikaasulla 0,04 promillea, eli laite näytti 0,61. Kuivulla kaasuilla mittavirhe oli pienempi, 0,56 testikaasulla laite näytti 0,55 ja 1,37 testikaasulla 1,31.

BACtrack Mobile alkometri ladataan USB kaapelilla, ja se tarvitsee toimiakseen Android tai Apple älypuhelimen (Windows Appsia ei ole tulossa). Ohjelma opastaa selkeästi ja graafisesti milloin puhalletaan ja kuinka kauan riittää. Puhalluksen jälkeen laite analysoi hengitysilman ja puhelimen näytölle ilmestyy lukema. Ohjelma laskee myös milloin lukema olisi nolla, mutta tämä perustunee johonkin keskiarvoon, koska omia fyysisiä mittoja ei ohjelmaan syötetä. Tämä olisi selkeä parannusehdotus, koska se lienee kuintekin matematiikkaa, ei rakettitiedettä.

Ohjelman avulla tuloksen voi lähettää eteenpäin sähköpostilla tai sen voi jakaa sosiaaliseen mediaan. SoMe jakamisella tästä saattaa vielä tulla jonkinasteinen soppa, kun porukka alkaa kertomaan missä kunnossa kukin on missäkin baarissa. Sehän on itsestään kiinni miten näitä tuloksia jakelee ja kenellekin. Ohjelma myös tallentaa tulokset joten se auttaa myös oppimaan omasta juomisestaan. Ehkäpä tällä voisi olla jopa positiivisiakin vaikutuksia kun käyttäjä alkaa katselemaan että olenko tosiaan juonut noin monena päivänä ja noin paljon?

BACtrack Mobile alkometriBACtrack Mobile alkometriBACtrack Mobile alkometriBACtrack Mobile alkometri

BACtrack Mobile alkometri maksaa 149€ ja sen mukana tulee kolme suukappaletta. Ne ovat kovaa muovia eli pesukelpoisia, mutta lisää suukappaleita saa pikkurahalla. Laite kalibroidaan vuosittain lähettämällä se maahantuojalle. Kalibrointi maksaa nykytiedon mukaan 30€ ja kalibroinnissa käytännössä vaihdetaan laite uuteen jo kalibroituun laitteeseen.

Ehdottomasti hyvä lisävaruste jokaiseen veneeseen tällä rahalla.