Mainostajamme

AIS MOB hätälähetin ei oikeastaan ole hätälähetin sen varsinaisessa merkityksessä. AIS MOB on nimensä mukaisesti MOB lähetin, eli Mies Yli Laidan (Man Over Board) lähetin. Hätälähettimiksi yleensä kutsutaan laitteita jotka käyttävät sellaisia taajuuksia joita viranomaiset valvovat aktiivisesti, kuten esimerkiksi COSPAS-SARSAT satelliittijärjestelmä. AIS MOB laitteen toiminta-ajatus on lähettää MOB viesti AIS taajuuksilla jolloin laitteen sijainti näkyy kaikilla AIS vastaanottimilla ja niihin liitetyillä karttaplottereilla.

AIS MOB lähettimiä on markkinoilla jo muutama, ja tunnetuimmat valmistajat lienevät Kannad ja McMurdo jotka itseasiassa ovat samaa yritystä mutta tuottavat kahta eri tuotetta veneilyn ja merenkulun markkinoille. Joskus voi olla jopa aika haasteellista tulkita näiden kahden brändin eroa, mutta kyllä se sieltä jostain löytyy kun tarpeeksi kaivaa.

AIS MOB Lähtötilanne

McMurdo Smartfind S10

Kannad ja McMurdo toivat molemmat AIS MOB lähettimen markkinoille jo pari vuotta sitten, hieman erityyppisellä ratkaisulla. McMurdon tikkarimallinen Smartfind S10 on manuaalinen puikula joka lähettää AIS MOB viestin aktivoitaessa. Kannadin Safelink R10 taas voidaan manuaalisen toiminnon lisäksi asentaa automaattiliivin sisälle jolloin se aktivoituu automaattisesti kun liivi aukeaa veteen pudotessaan.

Kannad-Safelink R10

Kannad Safelink R10 ei tosin käy mihin tahansa liiviin, vaan ainoastaan muutaman merkin liivissä on valmius lähettimen oikeaoppiseen kiinnitykseen. Molemmat lähettimet ovat suurinpiirtein saman hintaisia, mutta liiviin integroitavan Kannad Safelink R10:n hinta on muutaman kympin kalliimpi.

McMurdo kirii rinnalle

McMurdo Smartfind S20

Koska Kannad ja McMurdo ovat kuitenkin samaa Orolia Groupia, on McMurdolla ilmeisesti nähty sama tilanne kuin blogissakin, ja AIS MOB tuotteet on päivitetty samalle tasolle. Nyt McMurdo lanseeraa uuden AIS MOB lähettimen, McMurdo Smartfind S20 on kuvasta ja tekstistä päätelleen täsmälleen sama lähetin kuin Kannad Safelink R10, mutta oranssin värinen. Molemmat lähettävät GPS sijainnin AIS MOB viestinä, toimivat 24h yhtäjaksoisesti ja pariston käyttöikä on seitsemän vuotta. Molemmat voidaan integroida tiettyihin automaattiliiveihin, kuten Ocean Safetyn Kru XS, Kru Professional ja Kru Sport Pro liiveihin, Balticin Winner ja Argus liiveihin ja Spinlockin malleihin. Molempien tuotteiden hintakin näyttää asettuvan samalle tasolle, hieman alle 300€.

Vaihtoehtoiset tuotteet

Kannad Safelink R10 AIS MOB

AIS MOB tuotteita on toki muitakin, ja jopa vaihtoehtoisia tuotteitakin on tarjolla. Erilaisia rannekemallisia MOB lähettimiä löytyy muutamia, mutta ne vaativat aina tukiaseman veneeseen ja ovat siten aina venekohtaisia. AIS MOBin etu on juuri siinä, että se näkyy noin neljän mailin alueella kaikissa niissä veneissä joissa on AIS vastaanotin. Toki se on samalla myös rasite, koska kaikissa veneissä ei ole AIS vastaanotinta vaikka niiden käyttö onkin pikkuhiljaa yleistynyt myös Suomessa. Mutta erinomaisina käyttökohteina oman perheveneilyn lisäksi voisivat hyvin olla kalastajat ja kisapurjehtijat koska näissä tilanteissa on lähes aina joku vene jossa on AIS päivitetty karttaplotteri. Toki pitää muistaa myös päivittää karttaplotterin ohjelma, koska AIS MOB toiminnallisuus on varsin uusi keksintö eikä kaikki karttaploterit osaa sitä välttämättä tulkita oikein mikäli laitteen softa on vanha.

Luvanvaraisuus ja hankinta

AIS MOB laitteet on liitettävä aluksen radiolupaan. Ne ovat radiolähettimiä jotka käyttävät meriradiotaajuuksilla olevia AIS kanavia ja ovat siten luvanvaraisia laitteita. Mikäli aluksella on jo aluksen radiolupa, ei AIS MOB laitteet nosta taajuusmaksun määrää. Mikäli aluksella ei ole aluksen radiolupaa on se hankittava AIS MOB laitteiden takia.

AIS MOB laitteita ei koodata käyttäjälle yksilöllisesti vaan ne koodataan tehtaalla valmiiksi. Niissä on valmiiksi koodattu yksilöintitunniste joka perustuu valmistajakohtaiseen MMSI tunnistesarjaan. Laitteen voi siis ostaa kaupan tiskiltä sellaisenaan suoraan käyttöön. Kun pariston käyttöikää luvataan seitsemän vuotta, ei vajaan kolmensadan Euron investointi kuulosta ihan pahalta lisäturvalta. Molempien AIS MOBien tehokkuutta lisää kun ne asennuttaa liiviin integroituna ja muistaa tietysti pitää liiviä päällä. Asennuksenkin voi varmasti jättää lähettimen myyjälle tai liivimerkin valtuutetulle huoltopisteelle.

Kaikkia artikkelin laitteita tuntuu olevan Suomessa kohtalaisesti saatavilla, tosin McMurdon Smartfind S20 saapuu varastoihin ja myyntiin vasta lokakuun puolella. McMurdon uutuus Smartfind S20 ja Kannadin Safelink R10 ovat suurinpiirtein samanhintaisia kun taas vanhempi McMurdo Smartfind S10 on hieman edullisempi.

Mitä mieltä olet? Onko AIS MOB laitteet käytännöllisiä ja lisäturvaa tuovia varusteita vai pelkkää humpuukia? Kerro oma kommenttisi tai käyttökokemuksesi aiheesta.